12 efektīvi paņēmieni, kā atturēties no pārtērēšanās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Domājot par finansēm un to efektīvāku plānošanu, daudziem aktuāls kļūst jautājums par to, kā samazināt nevajadzīgos tēriņus. Lai palīdzētu rast atbildi uz šo jautājumu, Ferratum.lv apkopojis noderīgus ieteikumus.

Veic garderobes revīziju

Nav nekas slikts periodiski papildināt garderobi, taču ļoti bieži cilvēki iegādājas jaunas lietas tikai tādēļ, ka īsti nezina, kas jau ir viņu skapī. Ja drēbēm regulāri iztērē iespaidīgu naudas summu un izpārdošanu laikā tev nepieciešami ātrie kredīti, jo nevari paiet garām kārtējai jaukajai lietai, tad sāc ar garderobes revīziju, lai saprastu, kas vēl ir valkājams, kas vairs neatbilst tavam stilam, nav piemērots dzīvesveidam.

Starp citu, šis ieteikums attiecas arī uz aksesuāriem, apaviem un citām lietām, kas tikai krājas un krājas.

Izvēlies kvalitāti un lieto to

Vēl viens veids, kā ietaupīt ilgtermiņā, ir mācīties ne tikai novērtēt kvalitāti, bet arī lietot to. Ļoti bieži cilvēki iegādājas labas, kvalitatīvas lietas, piemēram, labas džinsu bikses vai apavus, taču pēc tam tos velk ļoti reti. Kādēļ? Nereti tas ir tāpēc, ka viņi attiecīgās lietas taupa īpašiem dzīves gadījumiem un ikdienai pērk kaut ko lētāku un ne tik kvalitatīvu. Gudrākā pieeja ir naudu tērēt tam, ko valkāsiet regulāri, – pirmkārt, tas sniegs lielāku apmierinājumu, otrkārt, ilgtermiņā samazinās arī tēriņus.

Novērtē to, kas tev ir

Cilvēks, kurš savā ikdienā saskata labo un jūtas pateicīgs par to, ir mazāk pakļauts riskam apmierinājumu meklēt veikalos.

Ignorē kārdinājumus

Mums apkārt ir tik daudz piedāvājumu – atlaides, īpašie pusdienu piedāvājumi un dažādas akcijas. Tu apsver domu iegādāties kaut ko tādu, kas citkārt, iespējams, tev nebūtu aktuāli. Tādēļ, ja vēlies samazināt izdevumus, atslēdz īpašo piedāvājumu saņemšanu e-pastā un neskaties reklāmas avīzes.

Spēlē gaidīšanas spēli

Ja tev ir kārdinājums iegādāties kaut ko neplānotu, mazliet nogaidi. Pēc tam, kad emocijas ir norimušas, padomā, kā un kad izmantosi šo lietu. Jo lielāku summu ir kārdinājums izdot, jo ilgāku laiku vajadzētu veltīt pārdomām.

Esi radošs – radi pats

Daudzas lietas, piemēram, dekorācijas dārza ballītēm, var uztaisīt pats. Internetā pieejamas daudzas idejas un pamācības, kā paša spēkiem izgatavot to, kas citkārt izmaksātu ievērojamu naudas summu.

Pērc tikai to, kas nepieciešams tieši tagad

Daudzi iepērkas, domājot nevis par tagadni, bet nākotni. Un tā mājās tikai pieaug neizmantoto lietu krājumi, piemēram, mazāka izmēra drēbes, kas vēl neder, vai grāmatas, kas tā arī nav izlasītas. Pirms veic pirkumu, pajautā sev, vai iegādāto lietu plāno izmantot tuvākajā laikā. Ja atbilde ir nē, atstāj preci veikala plauktā!

Lai vārdu savienojums ''bez maksas'' tevi nemulsina

‘’Bez maksas’’, šķiet, ir viens no tiem vārdu savienojumiem, kas mārketingā nostrādā vislabāk. Bet bezmaksas dāvana pie pirkuma, bezmaksas paraudziņi un citi tāda veida bonusi rada saistību sajūtu un līdz ar to arī ir grūtāk pateikt nē.

Atceries – ir normāli neko nenopirkt

Iepirkšanās prasa laiku, un tad, ja nekas tā arī netiek nopirkts, var šķist, ka laiks ir iztērēts veltīgi. Taču labāk ir no veikala iziet bez pirkuma, nekā iegādāties kaut ko bez pārliecības, ka tas tiešām ir tas, ko meklēji.

Veic ātru aprēķinu, lai reāli novērtētu plānotos izdevumus

Efektīvs paņēmiens, kā samazināt nepārdomātus tēriņus, ir veikt nelielu aprēķinu, cik stundas tev jāstrādā, lai iegādātos konkrēto lietu. Tas uz tēriņiem liks paskatīties mazliet citādi – piemēram, doma par to, ka vairāku stundu darbs sedz tikai vienas restorāna maltītes izmaksas, iespējams, iedvesmos biežāk gatavot mājās.

Iepērcies, pareizu motīvu vadīts

Lai izvairītos no pārtērēšanās, vajadzētu arī padomāt, kāda iemesla dēļ attiecīgie pirkumi tiek veikti, – reizēm mēs iepērkamies, jo jūtamies garlaikoti vai nomākti, citreiz – grūti atšķirt slāpes no izsalkuma. Citiem vārdiem sakot – mums dažkārt ir grūti atšķirt iegribas no vajadzībām.

Izvairies no izpārdošanām

Pirkums ar lielu atlaidi var radīt sajūtu, ka esi laimējis ievērojamu balvu. Taču izdevīgi tas būs tikai gadījumā, ja iegādātā prece patiešām ir nepieciešama.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu