Zemgalē ar indīgu šķirdumu nolietas ceļmalas vairāku kilometru garumā; piesārņotājs aizturēts (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: VVD

Valsts vides dienesta (VVD) inspektori un policijas darbinieki aizturējuši vides piesārņotāju, kurš Zemgalē ceļmalas nolējis ar indīgu šķidrumu, informēja dienestā.

Pēc divu dienu novērošanas VVD Jelgavas reģionālā vides pārvalde (RVP) kopīgi ar Valsts policijas (VP) darbiniekiem nedēļas nogalē aizturēja vides piesārņotāju, kas no automašīnas ar indīgām ķīmiskām vielām bija nolaistījis ceļmalas Jelgavas un Bauskas novadā vairāku kilometru garumā. Par konstatēto pārkāpumu ir sākts kriminālprocess.

VVD maijā saņēma vairākas sūdzības no iedzīvotājiem par nezināma šķidruma nonākšanu vidē. Veicot pārbaudes, inspektori konstatēja, ka nezināmas izcelsmes šķidrums ar ķīmiskām vielām raksturīgu smaku nonācis vidē Rundāles novada Viesturu pagastā, Bauskas novada Mežotnes pagastā, Ozolnieku novada Salgales pagastā, Jelgavas novada Jaunsvirlaukas un Vircavas pagastā un Tērvetes novada Augstkalnes pagastā.

Ar šķidrumu bija nolaistītas autoceļu malas, tai skaitā vairākās vietās arī autoceļiem pieguļošās teritorijas, skaidroja iestādē.

Pēc VVD speciālistu sākotnējā vērtējuma, izlietais šķidrums satur cianīdjonus un tā izcelsme ir Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars". Pirmās testēšanas rezultāti uzrāda ļoti augstu ķīmiskā skābekļa patēriņu, kas pārsniedz normu 350 reizes.

VVD pārstāve Maruta Bukleviča norādīja, ka šobrīd nav pamata uzskatīt, ka varētu tikt nodarīts kaitējums cilvēku veselībai, tomēr VVD aicina iedzīvotājus ievērot piesardzību un neuzturēties tajos ceļmalu posmos, kas cietuši.

Tāpat viņa uzsvēra, ka VVD izraudzīsies uzņēmumu, kam uzdos veikt piesārņoto vietu izpēti un sniegt rekomendācijas, kā piesārņojumu no ceļmalām savākt.

VVD sadarbībā ar VP turpina notikušā apstākļu noskaidrošanu, pavēstīja dienestā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu