TVNET no Tukuma: koki kapos "izrauti ar visām saknēm un zārkiem" (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Vēja norautais jumts Tukumā
Foto: Vēja norautais jumts Tukumā Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Vētras skarto Tukuma novadu šodien pieskandina motorzāģu rūkoņa, un tā tik drīz nemitēsies. Vētras radītā postaža ir pamatīga - nogāzti neskaitāmi daudz koku, pļavās mētājas lielformāta reklāmas, bet kādai mājai Kuldīgas ielā pat norauta daļa jumta, taču iedzīvotāji ir apņēmības pilni mesties cīņā ar stihijas radītajām sekām. 

 Video: Postījumi Tukuma rajonā no putna lidojuma

Šlokenbekas muižas parkā, ko dabas stihija arī nav saudzējusi, rit aktīvi vētras seku novēršanas darbi. Dažāda gada gājuma cilvēki, gan jauni, gan veci, zāģē lielākos zarus, krauj tos kravas mašīnā, kas tālāk tos nogādā citviet. Kā stāsta viens no muižas darbiniekiem, vētra pamatīgi paplosījusi arī vietējos mežus. Braucam lūkot!

Pāris kilometru attālumā no Šlokenbekas muižas paveras apokaliptisks skats. Vairāku metru augstie koki, kas no zemes izrauti ar visām saknēm, nogāzušies garās rindās, taču turpat pāri ceļam esošā mežmala palikusi absolūti neskarta. Līdzīga aina paveras citos Tukuma novada mežos, kuros arī aktīvi norit sakopšana.

Smagi cietusi arī ēka Kuldīgas ielā, Tukumā, - tur mājai norauta daļa jumta. Kā portālam TVNET pastāstīja viena no mājas iedzīvotājām, vakar vakarā krusa bijusi tik pamatīga, ka licies - logus izdauzīs! "Neko tādu savā mūžā neatceros," piebilst iedzīvotāja. 

Video: Vētras postījumi Tukumā

Kā norāda Tukuma pašvaldības izpilddirektore Dace Lebeda, pašvaldība ir gatava palīdzēt vētrā cietušās mājas iemītniekiem, un piebilda, ka mājas iedzīvotāji arī paši aktīvi iesaistījušies problēmas risināšanā, pagaidām uzliekot jumtam plēvi.

Foto: Vēja norautais jumts Tukumā

Jāpiebilst, ka vien ar saviem spēkiem cīņā ar negaisa seku likvidēšanu pašvaldībām būs par maz, tādēļ Tukuma novada pašvaldība varētu lūgt valsts atbalstu, saka Tukuma pašvaldības izpilddirektore, piebilstot, ka negaisa seku likvidēšana novadā prasīs vairākus mēnešus. 

Lebeda stāsta, ka vienā no novada pagastiem kapos koki izrauti ārā "ar visām saknēm un zārkiem", un bojāts arī Tukuma muzeja torņa dakstiņu jumts. Vietām pagastos ir izskaloti ceļi, taču tie ir izbraucami.

Foto: Tukuma novads

Lebeda atzina, ka stiprās lietusgāzes pilsētas komunikācijām bijušas īsts pārbaudījums un ka līdzīgu negaisu novads neesot pieredzējis jau sen.  

Saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) informāciju, sākot no otrdienas plkst.19.33 līdz šim rītam VUGD saņēmis 23 izsaukumus uz vēja un negaisa radīto seku likvidēšanas darbiem Zemgalē. Visvairāk izsaukumi saņemti Tukuma pilsētā - 15 izsaukumi. Engures un Tukuma novadā saņemti pa četriem izsaukumiem.

Lielākoties vējš bija nolauzis kokus, kas nokrita uz ceļa braucamās daļas, tādējādi vai nu apgrūtinot vai apstādinot satiksmi. Uz autoceļa Rīga-Ventspils spēcīgais vējš bija nogāzis vismaz desmit kokus, tādējādi apturot satiksmi. Ugunsdzēsējiem glābējiem atbrīvot ceļa braucamo daļu brīvprātīgi pieteicās palīdzēt arī divi automašīnu ar frontālajiem iekrāvējiem vadītāji, kas atradās pie negadījuma vietas. Ceļa braucamā daļa pilnībā tika atbrīvota pēc divarpus stundām.

Video: Postījumi Šlokenbekas muižā

Vēl vairākos gadījumos, piemēram, Tukumā, Zaļajā ielā, Cēsu ielā un Stacijas ielā, spēcīgais vējš vienā vietā bija nolauzis vairākus kokus. Tukumā Mazajā ielā un Talsu ielā nolūzušais koks bija nokritis uz dzīvojamās mājas jumta. Ugunsdzēsēji glābēji koku sazāģēja un jumtu atbrīvoja, tādējādi novēršot apdraudējumu cilvēkiem. Savukārt Engures novada Milzkalnē koks bija nokritis uz automašīnas.

Foto: Vēja radītie mežu postījumi Tukuma novadā

Šodien plkst.12 tika sasaukta Tukuma sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēde, kurā pašvaldību un dienestu pārstāvji izlēma lūgt valsti piešķirt līdzekļus postījumu likvidēšanai.

Kā pastāstīja pastāstīja komisijas un Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam"), komisija, piesaistot arī atbildīgo dienestu pārstāvjus, secinājusi, ka pašlaik nepieciešams veikt situācijas analīzi, apkopojot dabas stihijas nodarījumus. Pašlaik ir zināms, ka cilvēki vētrā nav cietuši, taču bojājumi nodarīti infrastruktūrai un arī privātīpašumam.

Video: postījumi Durbes pilī

Plaši postījumi ir dažāda sprieguma elektrolīnijās, stāstīja Lukmans. Tāpat lieli VUGD, kā arī vietējo komunālo uzņēmumu spēki bija nepieciešami, lai savāktu kritušus kokus. Ceļu un gājēju celiņu atbrīvošana no kokiem joprojām turpinās.

Savukārt Valsts policijas sniegtā informācija liecina, ka krusa, kas sasniegusi golfa bumbiņas lielumu, sabojājusi automašīnas, tāpat bojāti šīfera jumti, kuru atlūzas arī kritušas uz automašīnām. Komisijas sēdē secināts, ka iedzīvotājiem būtu jārūpējas ne tikai par obligāto, bet arī par brīvprātīgo transportlīdzekļu apdrošināšanu, kas šādos gadījumos varētu segt zaudējumus.

Video: Vētras postījumi Tukumā

Komisija lēma, ka pašlaik nav nepieciešams izsludināt novados ārkārtas situāciju, jo postījumi tiek likvidēti. Taču novadu pašvaldību izpildinstitūcijām uzdots apkopot radītos zaudējumus, lai domes varētu pieņemt lēmumu par līdzekļu pieprasīšanu no valsts no līdzekļiem neparedzētie gadījumiem.

Lukmans prognozēja, ka seku apzināšana, fiksēšana un tāmju sastādīšana aizņems divas nedēļas, un Tukuma novada dome lēmumu varētu pieņemt kārtējā domes sēdē mēneša beigās.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu