Krievijas kosmosa kuģim ar cilvēkveidīgo robotu neizdodas savienoties ar SKS (18)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Krievijas kosmosa kuģim "Sojuz", ar kuru Zemes orbīta nogādāts pirmais cilvēkveidīgais robots, sestdien nav izdevusies automātiskā savienošanās ar Starptautisko Kosmisko staciju (SKS), vēsta Krievijas ziņu aģentūras.

Pēc neveiksmīgās savienošanās, kas bija paredzēta plkst.8.30 pēc Latvijas laika, kosmosa kuģis atgriezies "drošā attālumā" no SKS, pavēstījis lidojumu kontroles centrs.

Notiekošā tiešraide Krievijas kosmosa pārvaldē "Roskosmos" tika pārtraukta brīdī, kad "Sojuz" atradās aptuveni 100 metrus no SKS.

Par Starptautiskās Kosmiskās stacijas (SKS) Krievijas moduli atbildīgais Vladimirs Solovjovs pavēstījis, ka iemesls, kādēļ kosmosa kuģis "Sojuz" nespēja savienoties ar staciju, ir agrāk nenovērotas kosmosa kuģa svārstības. Kad kuģis "Sojuz" sāka tuvoties Starptautiskajai Kosmiskajai stacijai (SKS), kļuva skaidrs, ka automātiskā režīmā to nebūs iespējams ar staciju savienot. Cilvēkveidīgais robots Fjodors, kas atrodas kosmosa kuģī, pēc Solovjova teiktā, pagaidām vēl neesot apmācīts šo savienošanas manevru veikt manuāli.

"Roskosmos" vadītājs Dmitrijs Rogozins izteicies, ka atkārtots mēģinājums savienot staciju ar kuģi varētu notikt pirmdien. Pašu Starptautisko Kosmisko staciju (SKS) un tās apkalpi pašlaik nekas neapdraud.

Aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz avotu Krievijas kosmosa pārvaldē "Roskosmos", vēsta, ka problēma radusies automātiskās savienošanās sistēmā.

Arī ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) paziņojusi, ka problēmas radušās automātiskajā navigācijas sistēmā KURS un ka ar pašu kosmosa kuģi viss esot kārtībā.

Lidojumu kontroles centrā notiek ārkārtas sanāksme, lai izlemtu, vai veikt vēl vienu savienošanās mēģinājumu.

Tikmēr NASA vēsta, ka saskaņā ar Krievijas lidojumu kontroles centra sniegto informāciju nākamais savienošanās mēģinājums varētu notikt ne agrāk kā pirmdien.

Gan "Roskosmos", gan NASA uzsver, ka sešu cilvēku lielajai SKS apkalpei nekas nedraud.

Robots "Skybot F-850", kam dots arī cilvēka vārds "Fjodors", ir pirmais cilvēkveidīgais robots, kuru Krievija nosūtījusi kosmosā.

Viņš paredzēt tādu operāciju veikšanai, kas "ir īpaši bīstamas cilvēkam", pirms lidojuma paziņoja "Roskosmos".

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu