Ikoniskā Skārletas zaļā samta kleita. Kāpēc tā tapa sarežģīti un kādu vētru sacēla tās simbolika? (3)

Foto: Instagram, Reuters/Scanpix
CopyLinkedIn Draugiem X

Šoreiz vērsīsim uzmanību uz populārāko filmas "Vējiem līdzi" tērpu - Skārletas zaļo samta kleitu, kas, kā izrādās, sevī glabā lielu simbolismu. Uzzinām, kādu!

Tas bija 1939. gads, kad tolaik slavas laurus plūcošā aktrise Vivjena Mērija Hārtleja, pazīstama vairāk kā Vivjena Lī, piedalījās Margarētas Mičelas romāna ekranizācijā "Vējiem līdzi", attēlojot romāna galveno varoni, dumpinieci Skārletu O'Hāru.

Starp citu, Skārletas lomai tika intervētas 1400 daiļavas. 

Īsumā par Skārletas tēlu

Skārleta O'Hāra - Džeralda O'Hāras un Elenas O'Hāras meita. Iemīlējusies Ešlijā Vilksā. Precējusies trīs reizes (vīri - Čārlzs Hamiltons, Frenks Kenedijs, Rets Batlers). Ļoti kaislīga, viltīga, dzīvespriecīga, stipra un drosmīga, gatava darīt visu, lai tikai sasniegtu mērķi, arī egoistiska, bet ļoti mīl savu dzimteni - Taru. Temperamentīga, patīk būt uzmanības centrā kā apbrīnas objektam.

Viņas moto: "Es domāšu par to rīt." 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vivien Leigh FanPage (@vivienleighgallery) on

Skārletas tēls ir pazīstams ne vien ar šerpo raksturu un aso mēli, bet arī ar kostīmiem, kurus zina visi kino klasikas cienītāji. Filmā "Vējiem līdzi" tika izmantotas 150 kleitas!

Kā radās zaļā kleita?

Tā saukto zaļo aizkaru kleitu galvenā filmas varone uzvelk, dodoties pie Reta Batlera (Klārks Geibls) uz cietumu. Tā kā ir kara laiks un ģimene ir izputējusi, Skārleta nevar nopirkt greznu tērpu, lai atstātu iespaidu uz Retu.

Tomēr dumpiniece nesamierinās un rod izeju - pašuj kleitu no pēdējā mājās palikušā kaut cik greznā auduma - zaļajiem samta aizkariem. 

Meistars, kurš radīja ikonisko kleitu, - Valters Plunkets

Aizkaru kleita netapa vienkārši. Lai iegūtu silto sūnu zaļo toni, Valters Plunkets audumu pakļāva stiprai saules gaismai: tā audums izbalēja līdzīgi ilgi lietotiem aizkariem.

Foto: AP/Scanpix

Valters ļoti rūpīgi darināja tērpus, un arī šī kleita nebija izņēmums līdz pat pēdējai detaļai un vīlītei. 

Modes mākslinieka kleitas skice:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZEZE ARAUJO (@zzezzeeee) on

Tolaik neierasts piegājiens bija tas, ka kleitas dizainā viņš izmantoja aizkaru auklas kā jostu, bet zeltainās bārkstis kā papildu dekoru Skārletas samta cepurei. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ????.? (@period.dramas.daily) on

Pašā spalvu dekorā Plunkets sakārtoja parastas vistu un gaiļu spalvas, kādas būtu bijušas pa rokai trūkumā nonākušajai Skārletai.  

Vēl vairāk, Plunkets arī mazināja savas izcilās šūšanas prasmes, lai kleita izskatītos kā tiešām uzmeistarota vienā vakarā.

Foto: AP/Scanpix

Kāda tad ir kleitas simbolika?

Pats fakts, ka Skārleta nesamierinās ar situāciju - postošo karu aiz loga, nabadzību, bezpalīdzību, raksturo šīs varones stipro un dumpiniecisko raksturu. Viņa līdz pēdējam grib cīnīties, un šīs kleitas darināšana no aizkariem ir ne tikai radošs risinājums, bet psiholoģiski daudz dziļāka cīņa ar pastāvošo situāciju.

Skārletu nekas neapturēs, un viņa darīs tā, kā uzskata par pareizu, un, pat ja jādodas pie Reta uz cietumu, viņa pratīs izskatīties žilbinoši. 

Šāda sievietes rīcība tajā laikā ir kā dzinulis sievietēm pārdomāt savu situāciju un, iespējams, saprast apspiestību konkrētā dzīves situācijā. Tomēr Skārletas "es gribu, es iešu un dabūšu" ir ceļazīme sievietēm uz tiesību vienlīdzību un nepadošanos. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MovieDresses (@movie_dresses) on

Vienīgā izdzīvojusī

Šī kleita, tāpat kā visas citas “Vējiem līdzi” kleitas, tika darināta tikai šīs filmas vajadzībām – izpildīja savu darbu un viss. Nebija plānā šīs kleitas kopt un īpaši sargāt no laika zoba.

Tāpēc visas Skārletas daiļās kleitas šodien ir teju izjukušas, izņemot šo zaļo samta skaistumu. Tieši samts bija tas, kas, pateicoties savam smagumam, pasargāja kleitas šuves no izjukšanas. Kleitu izdevās pilnībā restaurēt un izstādīt 2014. gadā.

Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix
Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu