"Viņam tundra deg" - Baidens kritizē Putina neierašanos uz klimata samitu (31)

TVNET/The New York Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Džo Baidens kritizējis Krievijas un Ķīnas līderus, kuri nav ieradušies uz ANO klimata samitu COP26 Glāzgovā, vēsta "The New York Times".

Baidena administrācijā klimata jautājumiem atvēlēta nozīmīga loma. Samita laikā Baidens pauda pārliecību, ka ASV Kongresā un Senātā atbalstu gūs viņa vērienīgais likumprojekts par klimata pārmaiņām un sociālo nodrošinājumu. Baidens savas administrācijas aktīvo pozīciju pretnostatīja Ķīnai un Krievijai, kuru līderi Sji Dzjiņpins un Vladimirs Putins pat nav ieradušies uz samitu.

"Domāju, ka tā ir liela Ķīnas kļūda," pauda Baidens. "Tā zaudējusi iespēju ietekmēt cilvēku viedokļus visā pasaulē, kā arī pārliecināt COP26 dalībniekus."

"[Klimata pārmaiņas] ir milzīga problēma, bet viņi vienkārši uzgrieza muguru. Kā tā var izdarīt un pēc tam vēl saukt sevi par līderi?" sūkstījās Baidens.

Līdzīgu kritiku viņš vērsa arī pret Putinu.

"Viņam tundra deg," teica Baidens. "Burtiski - viņa tundra deg. Viņam ir nopietnas klimata problēmas, taču viņš vēl nav pavēris muti, lai apstiprinātu gatavību kaut ko darīt lietas labā."

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs komentējis Baidena izteikumus. "Jā, tundra patiešām deg. Bet neaizmirsīsim, ka deg arī meži Kalifornijā, deg meži Turcijā un citās pasaules valstīs," viņš sacīja.

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins nosūtījis konferencei rakstisku uzrunu, savukārt Putins - ierakstītu videoziņojumu.

Baidens preses konferencē žurnālistiem sacīja, ka pirmajās divās samita dienās esot daudz paveikts. Viņš arī norādīja, ka vairāki citi pasaules līderi esot izteikuši viņam pateicību par ASV atgriešanos pie sarunu galda pēc iepriekšējā prezidenta Donalda Trampa termiņa.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu