Gājēji, kas iet, kur pagadās (29)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Katrs šoferītis savu reizi pūtis dusmu mākoņus to kājāmgājēju virzienā, kas ielai pāri joņo, kur pagadās. Sandris ir šoferis ar septiņu gadu pieredzi, un vai ik dienu viņa mašīnai jālavierē starp gājējiem, kas mērķē tieši zem auto riteņiem.

Sandris, autovadītājs: "Rīgā gājēji ir neuzmanīgi, šķērso ielas neatļautās vietās un neskatās, vai mašīnas nāk vai nenāk. Un gājēji nerēķinās ar to, ka ir slidenas ielas un autovadītājs var nenobremzēt."

Bet varbūt velns nemaz nav tik melns, kā viņu mālē, un autovadītāji savā pārākumā vienkārši pukojas? Lai redzētu, kāda ir reālā situācija, „Tautas balss” kopā ar Ceļu policijas ekipāžu apstājas Rīgas karstākajos punktos - Gogoļa ielā un Aspazijas bulvārī.

Pagājušā gada laikā visā Latvijā policisti pieķēruši vairāk nekā 36 tūkstošus gājēju, kam ceļazīmes un satiksmes noteikumi ir tukša skaņa. Tas nozīmē – katru dienu noteikumus pārkāpj aptuveni 100 kājāmgājēju. Šodien 50 minūšu laikā  - 30 pārgalvīgie.

Par gājējiem noteikto pienākumu pārkāpšanu var izteikt brīdinājumu vai piespriest naudas sodu no pieciem līdz 20 latiem. Šoreiz gan policisti iztiek ar mīkstāko soda veidu - brīdinājumu. Kamēr daži nožēlo jau izdarīto, citi, ieraugot policiju, maršrutu maina, taču lielākajai daļai gājēju viens pīpis, ka tos redz policists, un ielu neatļauti šķērso pat varasvīru degungalā.

Ja kādam naudas sods nav pietiekams arguments, varbūt iedarbojas skaitļu valoda. 2008. gadā bojā gājuši 110 gājēji, pērn šis skaits sasniedza 79.

Andris Locs, policists: "Ir tādas trīs pamatlietas - viņi iet tur, kur aizliegts, tas ir raksturīgi rītos un vakaros, kur sabiedriskais transports stājas, kur ir dzīvojamie masīvi. Absolūti neskatās uz drošību, ļoti daudzi ignorē sarkano gaismu. Kā minēju, bēdīgi arī tas, ka to vecāki dara ar bērniem un bērni nekādu labu mācību no tā neiegūst."

Paejoties dažus metrus tālāk līdz gājēju pārejai, nošausim divus zaķus ar vienu šāvienu - gan noteikumus ievērosim, gan pasargāsim savu dzīvību.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu