Līvānos neizslēdz iespēju spridzināt ledu pilsētas centrā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA
References: API SITE

Līvānu novada dome šodien lēma par to, kā rīkoties plūdu gadījumā. Dubnā pie Līvāniem nedēļas nogalē ievērojami cēlies ūdens līmenis un ledus sastrēgums apdraud vairākus desmitus māju, ziņo Latvijas radio. Kaut arī teorētiski tas būtu bīstami un būtu jāevakuē iedzīvotāji, pašlaik pilnībā neesot izslēgta iespēja spridzināt ledu arī pilsētas centrā.

Līvānu novada domes vadība šodien Civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēdē atbalstīja trīs variantus plūdu draudu novēršanai: ledus kušanu veicināt ar kūdras uzkaisīšanu, kā arī drupināt ledu ar smago tehniku gar krasta malu. Latvijas radio vēsta, ka pati radikālākā trešā iespēja ir ledus spridzināšana.

Taču valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests šādu notikumu pavērsienu neatbalsta, jo atbilstoši normatīvajiem dokumentiem ledus būtu jāspridzina pašā pilsētas centrā.

Līvānu novada domes pārstāve Ginta Kraukle intervijā Latvijas radio sacīja, ka ap spridzināšanas vietu būtu jāveic iedzīvotāju evakuācija viena kilometra rādiusā, kas praktiski nav iespējams. Taču teorētiski arī šādai iespējai jāgatavojas.

Aģentūra BNS ziņo, ka ledus sastrēgums Dubnā izveidojies virs pilsētas centrā esošā "Mežrozītes HES", un tas situāciju dara vēl nopietnāku, jo HES baseinā ledus ir ļoti biezs, to nav izdevies salauzt, arī atverot slūžas un pazeminot ūdens līmeni. Civilās aizsardzības speciālistus dara bažīgus tas, ka patlaban ledus krāvumam nav iespējams kustēties uz upes izteku, tas turpina blīvēties un, ja nekas nemainīsies, varot būt apdraudēti 30 līdz 40 nami, kas savulaik uzcelti vecajā upes gultnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu