Pārdod dzīvokli kopā ar pensionāri.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūsu valstī ikviens var kļūt par upuri dzīvokļu pārdošanas un pirkšanas darījumos. Pie “LNT ziņām” vērsās kāda izmisusi pensionāre no Rīgas, kura uzskata, ka no viņas ticis izkrāpts dzīvoklis. Pensionāres meita ir iesniegusi prokuratūrā lūgumu ierosināt krimināllietu, jo, viņasprāt, notikusi nelikumīga valsts dzīvokļa privatizācija un pārdošana trešajai personai ar reāli dzīvojošu īrnieku. Izsekojot dzīvokļa pārdošanas ķēdei, noskaidrojām, ka tagad dzīvoklis kopā ar pensionāri pārdots “Multibankas” prezidentei.

Čaka ielas 62 10. dzīvoklis kļuvis par “Multibankas” prezidentes Svetlanas Dzenes īpašumu. Pirms diviem gadiem tur bija pierakstīta pensionāre Ņina Riņķe, kad vēl nebija sākušies darījumi ar šo divistabu dzīvokli. Sākums visam bija labprātīgi parakstītā vienošanās ar kaimiņieni Regīnu Kalniņu par dzīvokļa privatizāciju. Pensionāre to parakstījusi, nekonsultējoties ar juristu un ģimeni.

Anita Kalniete, Ņ. Riņķes meita: “Saistībās Regīna Kalniņa apņēmās viņai pretim dot vienistabas dzīvokli, viņa no šīm saistībām it kā neatsakās, bet notiek pārdošana. Viņa veikli pārdod dzīvokli trešajai personai.”

Report.: Pēc Kalnietes stāstītā un viņas rīcībā esošajiem dokumentiem, izveidojas vairāku personu shēma, kas liecinot par, iespējams, nelikumīgu valsts dzīvokļa privatizāciju un tā pārdošanu trešajai personai ar reāli dzīvojošu īrnieku. Kalniņa dzīvokli privatizējusi, tad mākleris Mārtiņš Līdaka panācis Riņķes izrakstīšanu no dzīvokļa, uz pusgadu atņemot pasi, pretim ierādot citu, taču aizņemtu dzīvokli Zvaigžņu ielā. Pirms gada, oktobrī, Kalniņa dzīvokli pārdevusi Aigara Grūbes nekustamo īpašumu birojam SIA “Pallo un partneri”, kurš pārņēmis saistības – ierādīt vienistabas dzīvokli Riņķei.

Drīz pēc tam Kalniņa paraksta tā paša dzīvokļa pirkuma līgumu ar “Multibankas” prezidenti Svetlanu Dzeni par trīs tūkstošiem dolāru. Nav skaidrs, kāpēc pārdošanas līgumu atkal slēgusi Kalniņa, nevis Grūbes birojs, jo, pēc Dzenes teiktā, viņa darījumu kārtojusi ar Grūbi.

Jaunā dzīvokļa īpašniece, “Multibankas” prezidente, ar preses sekretāra starpniecību apgalvoja, ka neko nezinot par notikumiem, kas saistīti ar šo dzīvokli, iespējams, viņa nezina, ka nopirkusi dzīvokli kopā ar Ņinu Riņķi, kurai vēl šodien dzīvokļa pārdevēji nav atraduši solīto jauno dzīvesvietu.

Ņina Riņķe: “Ir notikusi kaut kāda afēra ar mani. Es nezinu, ko viņi domā ar mani darīt, tas taču ir ārprāts. Es esmu galīgi sabrukusi pa diviem gadiem. Jo es dzīvoju kā uz pulvera mucas. Katru dienu mani var izlikt laukā, kur tad lai es paliekos.”

Report.: Pensionāres meita uzskata, ka notikusi krāpšana. Viņa vērsās prokuratūrā, lai tiktu ierosināta krimināllieta. Rīgas Galvenā policijas pārvalde divas reizes atteikusi ierosināt krimināllietu, jo trūkstot nozieguma sastāva. Tagad prokuratūra uzdevusi policijai veikt pārbaudi trešo reizi.

Aija Mežsarga, Latgales priekšpilsētas prokuratūras virsprokurore: “Kalniete iesniedza sūdzību man kā virsprokurorei, un, pārbaudot šo atteikuma materiālu, es konstatēju, ka pārbaude tiešām nav veikta vispusīgi, pilnīgi, kā to prasa likums. Tika dota vesela virkne norādījumu, kas vēl jāpārbauda un jādara.”

Anita Kalniete: “Prokuratūra ar policiju spēlē tenisu. Un šinī momentā es izprotu, ka policija regulē prokuratūru.”

Report.: “Pallo un partneri” direktors Aigars Grūbe komentēs situāciju tikai pēc prokuratūras atzinuma 30.maijā. Telefonsarunā viņš atzina, ka bijis tikai Dzenes pilnvarotā persona šā dzīvokļa pirkšanai un solīja pildīt vienošanos un ierādīt Riņķei pienākošos dzīvokli.

To viņš esot teicis arī pašai Riņķei uzreiz pēc sarunas ar LNT. Kalniņas viedokli neizdevās noskaidrot ne pa tālruni, ne viņas pieraksta vietā Saulkrastos, Jūras ielā 6, kur redzama būvēt iesākta māja.

“Esmu pieļāvusi lielu kļūdu, uzticoties Regīnai Kalniņai,” atzīst izmisusī sieviete, kura kļuvusi par upuri dzīvokļu pirkšanas un pārdošanas sistēmā. Pēc Ekonomikas policijas datiem, saistībā ar nekustamajiem īpašumiem jau ierosinātas astoņas krimināllietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu