Latvija saņem ilgi gaidīto uzaicinājumu NATO.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijai ir sākusies jauna ēra. Tā uzskata mūsu valsts augstās amatpersonas, jo šodien ir sasniegts viens no būtiskākajiem Latvijas ārpolitikas mērķiem. Proti, šodien Prāgā - NATO dalībvalstu samitā Latvija tika uzaicināta pievienoties šīs organizācijas saimei.

Latvija kopā ar Igauniju, Lietuvu, Slovākiju, Slovēniju, Rumāniju un Bulgāriju šodien saņēma uzaicinājumu pievienoties NATO aliansei. To var uzskatīt par vēsturisku brīdi mūsu valstij, jo kopš neatkarības atjaunošanas Latvijas iekļaušanās NATO struktūrā ir bijis viens no svarīgākajiem ārpolitikas uzdevumiem. Lielākā daļa mūsu aptaujāto rīdzinieku atbalsta Latvijas iestāšanos NATO, saistot to ar drošības jautājumu, bet ir arī pretinieki, kuri to pamato ar valsts finansiālo stāvokli.

Atšķirībā no iestāšanās Eiropas Savienībā pirms pievienošanās NATO obligāti nebija jārīko tautas nobalsošana. Taču galvenokārt visi mūsu aptaujātie cilvēki uzskata, ka vajadzēja rīkot referendumu, jo iestāšanās Ziemeļatlantijas aliansē ir būtiska ne tikai politiķiem, bet visai tautai.

Latvijas uzaicinājums pievienoties NATO vēl nenozīmē, ka jau no šodienas esam šīs organizācijas dalībvalsts, jo oficiāla uzņemšana notiks tikai pēc tam, kad visas 19 NATO valstis būs ratificējušas katras jaunās dalībvalsts uzņemšanas līgumu. Latvijai kļūstot par pilntiesīgu NATO dalībvalsti, tās dalības maksa gadā būs aptuveni 3 miljoni ASV dolāru. Taču tas nenozīmē, ka ar šo naudas summu būs gana. Jau nākamgad vien ir paredzēts tērēt 110 miljonus latu Latvijas dalībai NATO un plānots, ka ar katru gadu šī naudas summa varētu palielināties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu