Daudz laimes, Latvija!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms 93 gadiem tika īstenota mūsu senču gadsimtiem lolotā ideja par patstāvīgu valsti - Nacionālajā teātrī Latvijas Tautas padome proklamēja neatkarīgu, demokrātisku un brīvu Latvijas valsti. 1918.gada 18.novembris - Latvijas valsts dibināšana - bija notikums, kas mainīja tautas vēstures plūsmu. Pirmo reizi latviešu tautas vēsturē tai radās iespēja veidot savu valsti. TVNET sveic visus Latvijas iedzīvotājus svētkos!

Latvijas galvaspilsēta rotāta mūsu valsts karoga krāsās un īpašās gaismās festivāla „Staro Rīga” ietvaros. 18. novembrī Rīgā un visā Latvijā notiks daudz svētku pasākumu. TNS Latvia novembrī veiktais pētījums rāda, ka 37% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju 18.novembrī parasti apmeklē Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltītos pasākumus.

Šogad Nacionālo bruņoto spēku vienību militārā parāde 11. novembra krastmalā notiks plkst.11.00, savukārt ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa plkst.14.00. Vakarā tauta kopības sajūtu varēs baudīt plkst.21.00 11. novembra krastmalā kopā dziedot Latvijas himnu "Dievs, svētī Latviju!" un pēc tam noskatoties svētku uguņošanu.

Svētku sajūtu sev apkārt var radīt arī esot kopā ģimenes lokā, gatavojot kopīgas pusdienas un ar bērniem pārrunājot vēstures notikumus.

38% Latvijas iedzīvotāju atzīmē 18.novembri

18.novembri, Latvijas Republikas proklamēšanas dienu, par sev ļoti nozīmīgu uzskata 38% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem, kuri atzīst, ka gandrīz vienmēr atzīmē 18.novembri. Trešā daļa (33%) 18.novembri atzīst par mazāk nozīmīgu un svin tikai dažkārt, savukārt 23% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem 18.novembris nepavisam nav nozīmīgs, viņi to neatzīmē.

18.novembri par sev ļoti nozīmīgu salīdzinoši biežāk atzīst vīrieši, latvieši, kā arī Pierīgā un lauku teritorijās dzīvojošie, pēc nodarbošanās – vadītāji, augstākā līmeņa speciālisti, cilvēki ar augstākiem personīgajiem ienākumiem, kā arī ļaudis no lielākām ģimenēm.

18.novembri neatzīmē salīdzinoši biežāk nepilsoņi, krievi un cittautieši, kā arī Rīgā dzīvojošie, savukārt 5% aptaujāto nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

37% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem 18.novembri pavada, apmeklējot 18.novembrim veltītos pasākumus klātienē (karaspēka parāde; salūts utt.), savukārt trešdaļa (34%) to izmanto kā parastu brīvdienu. 29% vēro 18.novembrim veltītos raidījumus televīzijā, savukārt ceturtā daļa (21%) svin svētkus kopā ar radiem, draugiem.

Salīdzinoši biežāk apmeklē 18.novembrim veltītos pasākumus klātienē (karaspēka parāde; salūts utt.) gados jaunāki cilvēki (18-29 gadus veci), kā arī skolnieki un studenti. 16% aptaujāto atzīst, ka neatzīmē 18.novembri.

Aptauju tika veikta laikā no 2011.gada 8. līdz 10.novembrim, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 750 ekonomiski aktīvos Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Atgādinām, ka sabiedriskais transports 18.novembrī ir bez maksas.

Šo svētku patieso nozīmi var atrast tikai katrs pats sevī. Lai jums ir spēks un izturība būt īstenam latvietim!

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu