Mobilie sakari un mākoņdatošana mainīs uzvedību (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Nozīmīgākās tehnoloģiju inovācijas, kas tuvāko gadu laikā mainīs iedzīvotāju uzvedību un uzņēmumu ierasto darba stilu gan Latvijā, gan citur pasaulē, ir sagaidāmas mākoņdatošanas un mobilo sakaru nozarē, informēja «KPMG Baltics» informācijas tehnoloģiju (IT) pakalpojumu eksperts Ģirts Kronbergs.

KPMG pētījumā «KPMG 2012 Global Technology Innovation survey» iztaujāti 668 pasaules tehnoloģiju uzņēmumu vadītāji.

«Attiecībā uz mākoņdatošanu un ar to saistīto mobilo tehnoloģiju attīstību Latvijas uzņēmumus varam saukt par «pirmajiem sekotājiem» - lai arī neesam pirmrindnieki, tomēr salīdzinoši

aktīvi sekojam līdzi un cenšamies ieviest šīs jaunās tehnoloģijas.

Vietējās kompānijas, piemēram, «DEAC», «Lattelecom», «Tieto» u.c., jau veiksmīgi piedāvā mākoņdatošanas pakalpojumus, un kopumā Latvijas uzņēmumi ir pietiekami elastīgi, lai ātri varētu novērtēt un ieviest jaunākās tehnoloģijas,» sacīja Kronbergs.

IT eksperts arī teica, ka mēs vēl nespējam pilnvērtīgi konkurēt tieši ar inovatīvām tehnoloģijām vai patstāvīgiem risinājumiem mākoņdatošanai. Pagaidām mākoņdatošanas izmantošanu komerciālajos sektoros traucē arī līdz galam neatrisinātie datu drošības, privātuma un apstrādes caurspīdīguma jautājumi.

Vairāk nekā puses pasaules vadošo tehnoloģiju uzņēmumu skatījumā, mākoņdatošana (attālināta datu glabāšana un datu apstrāde) ir patērētāju nākotnes tehnoloģiskā nepieciešamība, kas

tuvākajos gados būs nozīmīgākais biznesa transformācijas un izaugsmes dzinulis.

Mākoņdatošanai būs ievērojami lielāka ietekme uz cilvēku un uzņēmumu ikdienu nekā, piemēram, mobilajai komercijai vai sociālajiem tīkliem.

Arvien nozīmīgāka loma būs mobilajam internetam, viedtālruņiem un planšetdatoriem, kā arī ar tiem saistītās programmatūras jeb aplikāciju izstrādei, liecina KPMG pētījums.

Pieaug Ķīnas ietekme

Auditoru un konsultantu firma arī secina, ka ASV IT inovāciju centru, «Silīcija ieleju» Sanfrancisko apkaimē, varētu drīzumā izaicināt inovāciju centri Ķīnā. Kā raksta KPMG, Ķīna «vairs nav tikai lēta ražotājvalsts, bet jaunāko tehnoloģiju izstrādes ziņā nopietni sākusi konkurēt ar līdzšinējām tehnoloģiju lielvarām».

Kā tuvākie ASV un Ķīnas sekotāji inovatīvo tehnoloģiju ziņā tiek minētas Indija, Japāna un Izraēla.

Par trīs pasaules inovatīvākajām kompānijām tehnoloģiju uzņēmumu vadītāji nosauca «Apple», «Google» un «Microsoft», kas visas atrodas ASV, raksta KPMG.

KPMG pētījums tika veikts no šā gada marta līdz maijam. Tajā piedalījās 668 tehnoloģiju uzņēmumu vadītāji no visas pasaules, tajā skaitā 42% no Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīm, 34% no Dienvidamerikas un Ziemeļamerikas, 23% no Eiropas, Tuvajiem Austrumiem un Āfrikas.

Inovāciju pētījums ir pirmais projekts, kuru veicis jaunais inovāciju pētīšanas centrs «KPMG Technology Innovation Center».

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu