Latvija turpinās dalību operācijās Afganistānā (76)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība otrdien atbalstīja lēmumprojektu, kas paredz pagarināt Latvijas karavīru dalību NATO vadītajā operācijā Afganistānā. Ņemot vērā, ka ANO Drošības padome vēl nav lēmusi par termiņa pagarināšanu, pašlaik sagatavotajā Saeimas lēmuma projektā to norādīt nav iespējams, tādēļ premjers Valdis Dombrovskis aicināja līdz lēmuma projekta iesniegšanai Saeimā to precizēt.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks («Vienotība») aģentūrai BNS norādīja, ka šī noteikti nav pēdējā reize, ka tiek pagarināta Latvijas karavīru dalība starptautiskajā misijā Afganistānā, un Latvijas karavīri šajā valstī atradīsies vismaz līdz 2014.gadam.

«2014.gada beigās mums droši vien būs lielāka skaidrība, kāda būs starptautiskās sabiedrības iesaiste šajā reģionā kopumā. Tad arī skatīsimies, kāds mandāts būs vajadzīgs, vai tāds būs un ko mēs darīsim tālāk,» sacīja ministrs.

Pabriks atzina, ka pašlaik ir grūti prognozēt, cik veiksmīgi vietējā vara Afganistānā spēs nodrošināt kārtību, bet jau pašlaik starptautiskās misijas karavīri arvien mazāk piedalās kaujas operācijās un lielāku atbildību uztic afgāņu spēkiem.

«Tiklīdz viņi būs gatavi savu valsti politiski un militāri pārvaldīt, mums vairs nebūs iemesla tur būt. Savukārt, ja mēs izlemsim politiski aiziet ātrāk projām, tas varētu atstāt ļoti negatīvu iespaidu gan uz Centrālāziju, gan Krieviju, gan citām reģiona valstīm, gan arī uz mums, jo tas nozīmētu, ka Afganistāna atkal kļūtu par nekontrolējamu terorisma un narkotiku eksportētāju,» pastāstīja aizsardzības ministrs.

Ar ANO Drošības padomes rezolūciju Starptautisko drošības spēku operācija Afganistānā pašlaik ir pagarināta līdz 13.oktobrim. Ievērojot iepriekšējo gadu pieredzi, ANO Drošības padome lemj par mandāta pagarināšanu tikai dažas dienas vai pat pēdējā dienā pirms esošā mandāta termiņa beigām – 13.oktobra, tādējādi atstājot ļoti īsu laiku nacionālā mandāta pagarināšanai.

Ņemot vērā gan drošības, gan citus apsvērumus, ir ļoti būtiski nodrošināt Latvijas kontingenta Afganistānā mandāta nepārtrauktību, tādēļ Saeimas lēmums par karavīru dalības operācijā termiņa pagarināšanu jāpieņem nekavējoties pēc attiecīgas ANO Drošības padomes rezolūcijas pieņemšanas, pamato AM.

Aizsardzības ministrija uzskata, ka Latvijai jāturpina ieguldījuma sniegšana alianses ietvaros, apliecinot savu uzticamās koalīcijas dalībvalsts reputāciju. Latvijas karavīru dalība operācijā ir saistīta ar partnervalstu plāniem Afganistānā, kuri ir balstīti uz pieņēmumu par Latvijas sniegtā atbalsta turpināšanu arī nākamgad.

Afganistānā pašlaik dien vairāk nekā 170 Latvijas karavīru.

NATO operācija Afganistānā aptver visu valsts teritoriju. Pašlaik sāktais atbildības nodošanas process paredz, ka līdz 2014.gada beigām Afganistānas drošības spēki pārņems drošības un stabilitātes funkcijas, paverot iespēju ISAF dalībvalstīm samazināt savu klātbūtni operācijā.

Latvijas karavīri ISAF operācijā piedalās kopš 2003.gada.

Komentāri (76)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu