Latvieši Krievijas tehnoloģijas var iegūt gandrīz par brīvu (71)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Krievijā izstrādātas tehnoloģijas ir zelta ādere, kuru Latvijas uzņēmēji nereti var izmantot gandrīz bez maksas, intervijā norāda Latvijas uzņēmuma «Naco Technologies» izpilddirektors Aleksandrs Parfinovičs.

Viņš atklāj, ka Krievijai nanotehnoloģiju nozarē ir ievērojama pieredze, bet Krievijas zinātnieku iestrādes «Naco Technologies» rīcībā nonākušas gandrīz bez maksas, pateicoties 2009.gada rudenī Rīgā notikušajam pasākumam «Komerciālais reaktors», ko kopīgi organizēja Krievijas Starptautiskais zinātniski tehnoloģiskais centrs (SZTC), Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), kā arī uzņēmējdarbības sākšanas atbalsta kompānija «Virtual CEO».

Krievijas zinātnieki regulāri ģenerē lieliskas idejas, tomēr komerciāli tās bieži vien ir negatavas.

Radījuši sev priekšrocības

Parfinovičs skaidro, ka «Komerciālā reaktora» galvenā ideja ir palīdzēt tehnoloģijām atrast uzņēmējus, nav svarīgi, kur. SZTC galvenokārt sadarbojas ar zinātniekiem no valstīm, kur saprot krieviski, tostarp Krievijas, Ukrainas, Armēnijas un Gruzijas. Tāpēc tikšanās ar investoriem ir ērti rīkot tur, kur saprot krievu valodu.

Pateicoties tādiem pasākumiem kā «Komerciālais reaktors», Latvijas uzņēmēji ir radījuši sev priekšrocības.

«Mums ir iniciatīva, tehnoloģijas šeit ienāk, bet kur ātrāk esi ienācis, tur visdrīzāk arī paliksi. Krievijas tehnoloģijas - tā ir zelta ādere. Mēs nevaram salīdzināt savus ieguldījumus ar summām, kas jau ieguldītas Krievijas zinātnē. Mēs tās [tehnoloģijas] faktiski saņemam bez maksas,» norāda Parfinovičs.

Dažādas idejas

«Naco Technologies» vadītājs uzver, ka Latvijā ir iespējams dažādas idejas no visas postpadomju telpas novest līdz interesantu produktu nokļūšanai tirgū.

«Mums ir jāizmanto mūsu pagātne, sakari, fakts, ka šeit saprot krieviski, tas, ka Latvija daudziem patīk kā vieta kā dzīvošanai, tā arī darbam, kā arī tas, ka mēs esam Eiropas Savienība un logs uz Eiropu. No Latvijas zinātnieks tiešām var saistīties ar visu Eiropu un atstrādāt tirgu. Bet pēc tam iziet arī ASV,» viedokli pauž uzņēmējs.

Parfinovičs arī uzsver, ka veiksmīgas Krievijas tehnoloģiju apgūšanas rezultātā Latvija ir ieguvusi strādājošu rūpniecības uzņēmumu.

«Mēs šobrīd pieņemam darbā cilvēkus. Principā var arī vietējos speciālistus - Latvijā speciālistiem ir augsta kvalifikācija. Šobrīd pie mums strādā divi profesori un viens zinātņu kandidāts, tie ir cilvēki ar lielu potenciālu un intelektu. Tie, kas turpinās viņu darbu, vairs nebūs profesori, tomēr viņi pie mums iegūs pietiekami nopietnu izglītību,» viņš piebilst.

Komentāri (71)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu