Tavs pārlūks ir novecojis, lūdzu atjauno to..
Sīkdatnes (cookies) mums sniedz iespēju uzlabot jūsu kā lietotāja ērtibas. Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. VAIRĀK >

Īsts Jāņu siers 30 minūtēs

Visiem skaidri zināms, ka pašu gatavotai maltītei ir pilnīgi citāda garša, kā veikalā pirktai. Tieši tāpat ir ar Jāņu sieru. Lai gan šobrīd tirdziņos nopirkt mājās sietu sieru ir vieglāk par vieglu, nekas nav labāks kā pašu rokām gatavots. Tieši tāpēc “ Vīnkalnu» saimniece Zanda Žentiņa atklāj senu recepti, kā pašam mājās pagatavot svaigi sietu Jāņu sieru tikai 30 minūtēs. 

Zanda stāsta, ka siera siešana senatnē ir bijusi kā saimnieces meditēšana, jo procesa laikā visas labās domas tiek virzītas uz to, lai siers izdotos un garšotu visai saimei. Siers agrāk ticis siets tikai tad, kad saimniece mājās bijusi viena. Tas tamdēļ, lai sieru paspētu labi paslēpt līdz Līgo vakaram, citādi, ja mājinieki pamana, ka notiek siera siešana, līdz svētkiem nekas pāri nepaliek. Siers, kamēr vēl silts, garšo dievīgi un to ir grūti noglabāt neapēdot, tāpēc jāapdomā iespēja vienu porciju siet likšanai galdā, bet otru tūlītējai baudīšanai.

Lai uzsietu 1kg siera, nepieciešams: 3l pilnpiens (ne mazāk kā 2.5%), 1kg vājpiena biezpiena, 100g sviesta, 3 olas, sāls un ķimenes. Ja ķimenes neiet pie sirds, kā piedevu var izmantot ķiploku, dilles, baziliku, kaltētus tomātus, sēkliņas u.c.

To, kā soli pa solim notiek siera pagatavošana, variet aplūkot šajā video receptē:

Raksts tapis sadarbībā ar «Grasbergs».