Neierasti agri sākušas augt saulsardzenes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/37928783@N00/5113558953/in/photolist http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

Kā atzina vietējie iedzīvotāji, saulsardzenes piejūras kāpās ir bieži sastopamas, taču parasti tās sāk augt jūlijā vai augustā. Tik agri kā šogad šo sēņu parādīšanās Jūrmalciemā līdz šim neesot novērota.

Nīcas novada Jūrmalciemā pagājušās nedēļas nogalē redzēta šogad pirmā saulsardzene, kas no zemes bija izspraukusies kāpmalā aptuveni puskilometru no jūras, novēroja «Rietumu Radio».

Saulsardzene, ko mēdz dēvēt arī par rieksteni jeb riekstu sēni, ir ēdama - tā cepama kā karbonāde bez iepriekšējas novārīšanas. Saulsardzeni var lietot uzturā arī jēlu, piemēram, liekot uz sviestmaizes. Sēņu pazinēji norāda uz saulsardzenes līdzību ar balto mušmiri. Saulsardzeni no mušmires atšķir tumšās zvīņas uz sēnes cepures un kāta.

Saulsardzenes cepures diametrs mēdz sasniegt pat 40 cm, taču uzturā ieteicams lietot jaunas sēnes, kuru cepures vēl nav atvērušās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu