FIB noskaidrojis vēsturē vērienīgākās mākslas darbu zādzības vaininiekus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) pirmdien paziņoja, ka viņiem ir zināmi zagļi, kas pirms tieši 23 gadiem pastrādāja vēsturē lielāko mākslas darbu zādzību no muzeja, tomēr viņus vairs nevar tiesāt.

Vairāk nekā divas desmitgades 1990.gada 18.martā pastrādātā zādzība Bostonas Izabellas Stjuartes Gārdneres muzejā, kad tika nozagti 13 darbi 500 miljonu dolāru vērtībā, tostarp retas Rembranta un Vermēra gleznas, bija viens no lielākajiem Amerikas neatklātajiem noziegumiem.

FIB Bostonas nodaļas vadītājs Ričards Delorjē pirmdien preses konferencē paziņoja, ka aģenti «apstiprinājuši muzejā iegājušo un citu ar zādzību saistīto cilvēku identitāti».

Viņš pavēstīja, ka ticis veikts «ievērojams izmeklēšanas process», tomēr tam ir divi ievērojami trūkumi.

Pirmkārt, par Bostonas policistiem pārģērbušies zagļi paliks nesodīti, jo iestājies kriminālatbildības noilgums, tā kā zādzība pastrādāta pirms 23 gadiem. Otrkārt, FIB joprojām nezina, kur ir paslēpti nozagtie meistardarbi.

Kā paziņoja Delorjē, tagad pirmo reizi ir skaidri zināms, ka mākslas darbu nozagusi «krimināla organizācija, kas bāzēta Vidusatlantijas štatos un Jaunanglijā».

«Mēs nezinām, kur šobrīd atrodas gleznas,» viņš piebilda.

Pēc amatpersonu teiktā, viņi vēlas izplatīt informāciju par joprojām spēkā esošo piecu miljonu dolāru atlīdzību par informāciju, kas palīdzētu atrast gleznas.

Tieši pirms 23 gadiem par policistiem pārģērbušies zagļi pēc muzeja darba laika beigām apmānīja apsargus, lai iekļūtu telpās, kur viņus pievārēja un sasēja. Pēc tam viņi izstaigāja galerijas, savācot retus Rembranta, Vermēra, Manē un Renuāra meistardarbus.

Tikai nākamajā rītā, kad ieradās jauna apsargu maiņa, tika atrasti sasietie sargi un konstatēta zādzība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu