Lietuvā dziļā karsta kritenē iebrūk ziedošas ābeles

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lietuvas Pasvales rajonā, kas pazīstams ar intensīviem karsta procesiem, kādā ābeļdārzā strauji izveidojusies gandrīz desmit metrus dziļa kritene, kurā iegruvušas ziedošas ābeles, vēsta portāls «Lrytas.lt».

Kā pastāstīja augļkopības sabiedrības «Naradava» vadītājs Aloizs Grīgalis, par zemes iegrūšanu viņam ziņojuši tobrīd ābeļdārzā strādājošie cilvēki. «Gāju skatīties. Bedres dibenā dunēja un burbuļoja kā peklē. Bija bail, ka neierauj arī mūs,» viņš atzinis.

Sākumā tai vietā esot izveidojusies tikai neliela bedrīte, kurai neviens nav pievērsis īpašu vērību. Esot domājuši, ka vēlāk atvedīs zemi un aizbērs, bet tad bedre sākusi plesties plašumā un dziļumā, aprijot vispirms vienu ābeli, tad otru.

Kriteni apskatījis tuvējā Biržu reģionālā parka speciālists Benjamins Daģis, kas izmērījis, ka tās dziļums ir 9,5 metri, garums - 8,5 merti un platums - seši metri. Bedres dibenā ir aptuveni divus metrus dziļš ūdens. Malas ir stāvas - kā dziļai akai.

Pēc Grīgaļa teiktā, lai gan kritene tagad iežogota, tai tuvoties joprojām ir bīstami. Saskaņā ar aptuvenām aplēsēm, lai to aizbērtu, būtu vajadzīgi 550 kubikmetri zemes - apmēram 90 autokravas, bet to drīkst darīt tikai ar pašvaldības atļauju.

Šādas karsta kritenes veidojas, ūdenim laika gaitā šķīdinot ģipša iežus, kuros izveidojas tukšumi, virs kuriem tad ieliecas vai lēni iegrūst zeme. Lietuvā karsta parādība izplatīta Biržu un Pasvales rajonā, Latvijā galvenokārt Skaistkalnes un Allažu apkārtnē.

Latvijā izveidots un valsts aizsardzībā ņemts ģeoloģiskais un ģeomorfoloģiskais dabas piemineklis «Skaistkalnes karsta kritenes», kas iekļauts Eiropas nozīmes aizsargājamo teritoriju tīklā «Natura 2000», savukārt Lietuvas teritorijā izveidots Biržu Nacionālais parks.

Skaistkalnes apkaimē ģipšakmens iegulu slāņkopa ir līdz pat 20 metrus bieza, tādēļ šeit iegruvumi ir visdziļākie.

Bijuši gadījumi, kad, iegrūstot zemes virsmai, kritenēs iebrukušas pat dzīvojamo māju daļas. Biržu rajonā pirms nepilniem divdesmit gadiem kritene «aprijusi» kādas mājas verandu, bet pērn jauna kritene izveidojās tieši līdzās autoceļam Birži-Skaistkalne-Rīga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu