Šī varētu būt pasaulē mazākā grāmata

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Uz mazākās grāmatas pasaulē nosaukumu pretendē Japānā izdots sējums, kura lappuses ir vien 0,75 milimetrus platas.

22 lappuses biezajā grāmatiņā puķes sadalītas pēc to ziedēšanas pa gadalaikiem. Katrā lappusē ir zieda nosaukums un vienkrāsains tā attēls.

«Shiki no Kusabana» ir tik sīciņa, ka ar neapbruņotu aci to nav iespējams izlasīt.

Burtu platums ir viena desmitā daļa no milimetra, sacīja kompānija «Toppan Printing», kas mikrogrāmatas ražo kopš 1964.gada. Miniatūrais sējums iespiests ar tādu pašu tehniku, kādu izmanto naudas iespiešanā, lai apgrūtinātu banknošu viltošanu.

Grāmata izstādīta «Toppan Printing» muzejā Tokijā, kur to iespējams arī iegādāties par 29 400 jenām (166 latiem). Nelielajam sējumam līdzi nāk lupa un lielāka izmēra iespiedums.

Kompānija paziņoja, ka pieteikšot savu darbu Ginesa pasaules rekordiem. Pagaidām mazākās grāmatas nosaukums pieder 30 lappuses biezam izdevumam no Krievijas, kas ir 0,9 milimetrus plats. Sibīriešu amatnieks Anatolijs Koņenko to izveidoja 1996.gadā.

Mazākā jau izdotas grāmatas reprodukcija pasaulē ir kanādiešu bērnu grāmatas «Teeny Ted from Turnip Town» izdevums, kura lappuses augstums ir viens milimetrs, bet platums - 0,7 milimetri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu