Pētergaili atjaunos par 60 tūkstošiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Līdz aprīļa vidum Rīgas Sv.Pētera baznīca būs bez gaiļa, kuru šajā laikā iecerēts rekonstruēt, informēja pašvaldības kapitālsabiedrības SIA «Rīgas nami» vadītājs Andris Lācis.

Kā pastāstīja Lācis, nepiemēroto laika apstākļu dēļ vairākas nedēļas aizkavējās darbu sākšana, taču tagad plānots, ka vēja rādītājs - gailis - rīt tiks noņemts, bet atpakaļ uzstādīts pavasarī.

Pēterbaznīcas gaiļa uzstādīšana atpakaļ ir atkarīga no tā, kā sekmēsies restaurācijas darbi, - baznīcas gailim tiks atjaunots zelta krāsojums, bet vienas zelta kārtas žūšana aizņem 30 dienas. Līdzko darbi būs pabeigti, gailis tiks uzstādīts atpakaļ, norādīja Lācis.

Baznīcas gaiļa demontāža ir nepieciešama, jo salūzusi rotācijas ass, kā dēļ spēcīgākas vēja brāzmas gadījumā rādītājs varētu tikt nolauzts. Turklāt gaiļa astē vārnas iepinušas ligzdu, kura būs jāizņem, uzsvēra Lācis.

Rīgas Sv.Pētera baznīcas vēja rādītāja demontāžai, rotācijas mehānisma remontam, gaiļa un bumbas restaurācijai, kā arī vēja rādītāja montāžai tērēs 58 966 latus. SIA «Rīgas nami» noslēgusi līgumu par šo darbu veikšanu ar SIA «Falkors I.A.U», kas bijusi viena no diviem pretendentiem uzņēmuma veiktajā cenu aptaujā. Sākotnēji šiem darbiem bija plānots tērēt 70 000 latu.

Sv.Pētera baznīca ir viena no vecākajām un vērtīgākajām viduslaiku monumentālās arhitektūras celtnēm Baltijas valstīs. Pirmo reizi ēka dokumentos minēta 1209.gadā, liecina baznīcas mājaslapā pieejamā informācija.

Vējrāžu - zeltīto gaiļu - uzlikšana Sv.Pētera baznīcas torņa smailē vienmēr notikusi svinīgi. Ar šo notikumu saistās savdabīga tradīcija, kas prasa, lai būvmeistars sēstas gailim mugurā un izdzer vīna kausu. Iztukšotais kristāla kauss viņam jāmet zemē.

Liecības vēsta, ka būvmeistara Johana Vilberna mestais kauss senlaikos esot iekritis salmos un tādējādi nav saplīsis, kas licis ļaudīm runāt, ka baznīcas torņa mūžs nebūs ilgs. Šis pareģojums piepildījies, kad 1941.gada 29.jūnijā baznīcas tornis nodedzis. Arī pati baznīca Otrā pasaules kara laikā tikusi nopostīta.

Atjaunošanas darbi tika sākti 1954.gadā. Atjaunotais Sv.Pētera baznīcas tornis ir 123,25 metrus augsts.

Pēc torņa restaurācijas jaunu gaili baznīcas tornī uzstādīja 1970.gada 21.augustā, un tad arhitekta Pētera Saulīša mestais šampanieša kauss saplīsa sīkās druskās - par zīmi, ka tornis stāvēs mūžam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu