Internetā varēs vērot balto stārķu ligzdu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Bukaišu apkārtnē pie kādas stārķa ligzdas plānots uzstādīt videonovērošanas kameru, aģentūru LETA informēja AS «Latvenergo» preses sekretāre Ivita Bidere.

Kameras izvietošana paredzēta jau tuvākajā laikā. Tā ļaus katram interesentam iepazīt stārķu ģimenes ikdienu - sadzīvošanu, ēdienreizes, pirmo mēģinājumu izlidot ārpus ligzdas u.c.

Kā ziņots, «Latvenergo» sadarbībā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību turpina pētīt balto stārķu populāciju Latvijā.

Pagājušajā nedēļā Tērvetes novadā, Bukaišu pagastā, notika stārķu monitoringa apmācības «Latvenergo» koncerna darbiniekiem un skolēniem.

«Baltā stārķa dzīves laikā ligzdas lielums un svars sasniedz pat 500 kilogramus, AS «Sadales tīkls» vasaras periodā, kad baltais stārķis ligzdo un audzina jaunos putnēnus, uz balstiem esošos putnus netraucē un ligzdas nenoņem. Iekārtu pārbaude kvalitatīvai elektroapgādei notiek ziemā, kad elektropiegādes drošumam ir atļauts noņemt milzīgās ligzdas,» informē AS «Sadales tīkls» valdes loceklis Signis Rīns.

Pētījums «Baltā stārķa monitorings» notiek jau trešo gadu. Tā mērķis ir iegūt informāciju par šo putnu populāciju, ligzdu, kas atrodas uz elektrolīniju balstiem, īpatsvaru, kā arī informēt par stārķu aizsardzības jautājumiem.

Pasākumā piedalīsies AS «Sadales tīkls» valdes loceklis Signis Rīns, AS «Latvenergo» vides un darba aizsardzības direktore Irēna Upzare, Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta vadošā pētniece Māra Janaus, Latvijas Ornitoloģijas biedrības vadītājs Viesturs Ķerus.

Kā ziņots, pētījuma rezultāti 2012.gadā liecināja, ka, salīdzinot ar 2011.gadu, par 3,1% audzis uz elektrolīniju balstiem uzbūvēto stārķu ligzdu skaits, sasniedzot 66,5% no visām ligzdām.

Saskaņā ar ornitologu novērojumiem ik gadu sarūk iedzīvotāju atbalsts stārķiem būvēt ligzdas uz mākslīgiem pamatiem kokos un uz ēku jumtiem, līdz ar to putni arvien vairāk izvēlas brīvāk pieejamos elektrolīniju balstus.

Pētījums apliecina, ka patlaban visvairāk ir tādu ligzdu, ko stārķi uz šiem balstiem būvē paši bez cilvēka līdzdalības. To īpatsvars sasniedz 62,7%. Šādu ligzdu skaits 2012.gadā ir pieaudzis par 1,6% salīdzinājumā ar 2011.gadu.

Atbilstoši putnu vērotāju sniegtajām ziņām 2012.gada ligzdošanas sezona Latvijas baltajiem stārķiem bijusi visai ražena - vidēji visās apdzīvotajās ligzdās izauguši 2,4 mazuļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu