Pēc 40 gadiem paziņo «pazaudētās» Bukera balvas nominantus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar 40 gadu novēlošanos Londonā paziņoti 1970.gada Bukera literārās balvas 22 nominanti, kuru vidū ir arī Airisa Mērdoka un Džo Ortons, vēsta britu laikraksts «The Guardian».

Balvas mērķis ir pieminēt darbus, kas «izkrita caur tīklu» 1971.gadā Bukera literārās balvas noteikumu maiņas dēļ. 1971.gadā - divus gadus pēc pirmās balvas pasniegšanas - to pārstāja pasniegt retrospektīvi, un tā kļuva par esošajā gadā publicētā romāna apbalvojumu. Arī apbalvošanas datums tika pārcelts no aprīļa uz novembri, radot robu, kurā «iekrita» liela daļa 1970.gadā publicētās daiļliteratūra. «Pazaudētās» Bukera prēmijas nominantu vidū ir tādi rakstnieki kā Airisa Mērdoka, Deivids Londžs, Mjūriela Spārka, Džo Ortons, Melvins Brags, H. E. Beitss, Dž. G. Farels, Rūta Rendele, Nina Bodena, Braiens Oldiss un Sūzana Hila.

Cenšoties izpirkt savu grēku, organizatori nolēma izveidot trīs septiņdesmitajos gados dzimušu cilvēku žūriju, kas no garā nominantu saraksta izveidotu tradicionālo balvas pretendentu īso sarakstu. «Pazaudētās» Bukera prēmijas žūriju veido žurnāliste un kritiķe Reičela Kuka, ziņu diktore Ketija Dērhema un dzejnieks un prozaiķis Tobiass Hils.

Ideja radusies Bukera balvas fonda goda aktīvistam Pīteram Strausam, kad viņš atklāja, ka 1971.gadā Lielbritānijā publicētā kanādiešu rakstnieka Robertsona Deivisa romāns «Fifth Business» netika uzskatīts par balvas kandidātu. Lai arī vēlāk noskaidrojās, ka grāmata netika nominēta, jo Kanādā tā bija publicēta 1970.gadā, Strauss saprata, ka viss 1970.gads notikumu maiņas dēļ tika izslēgts.

Balvas nominantu īsais saraksts tiks atklāts martā, un Bukera balvas ieguvēju noteiks lasītāju balsojums balvas mājaslapā.

1970.gada Bukera balvas nominantu garais saraksts:

Braiens Oldiss - «The Hand Reared Boy»;

H. E. Beitss - «A Little Of What You Fancy?»;

Nina Bodena - «The Birds On The Trees»;

Melvins Brags - «A Place In England»;

Kristijs Brauns - «Down All The Days»;

Lens Deitons - «Bomber»;

Dž. G. Farels - «Troubles»;

Eleina Feinstaina - «The Circle»;

Šērlija Heizārda - «The Bay Of Noon»;

Redžinalds Hils - «A Clubbable Woman»;

Sūzana Hila - «I'm The King Of The Castle»;

Frensiss Kings - «A Domestic Animal»;

Mārgarete Lorense - «The Fire Dwellers»;

Airisa Mērdoka - «A Fairly Honourable Defeat»;

Šiva Naipols - «Fireflies»;

Patriks O'Braiens - «Master and Commander»-;

Džo Ortons - «Head To Toe»;

Merija Reno - «Fire From Heaven»;

Rūta Rendele - «Guilty Thing Surprised»;

Mjūriela Spārka - «The Driver's Seat»;

Patriks Vaits - «The Vivisector».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu