Latvāņi izplatījušies 98 Latvijas pilsētās un novados

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.latvijas.daba.lv

Latvāņi izplatīti jeb invadēti 98 Latvijas pilsētās un novados, visvairāk ar latvāni invadēti ir Madonas, Cēsu, Dagdas, Siguldas, Neretas un Viļānu novads, biznesa portālu «Nozare.lv» informē Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD), kurš veicis latvāņu izplatības monitoringu.

Visplašāk latvānis izplatījies Barkavas, Vaives un Pilskalnes pagastā.

VAAD veicis invazīvā auga - Sosnovska latvāņa - izplatības monitoringu, kurā uzmērīti 10 230 hektāri ar latvāni invadēto teritoriju, un dati iekļauti Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas Invazīvo augu sugu izplatības datu bāzē.

Tajā reģistrēti 75 saņemtie iesniegumi no zemes valdītājiem par ar latvāni invadētajām teritorijām, kas ietver informāciju par 371 ar latvāni invadētu lauku (kadastru). Tajā ietverta arī saņemtā informācija no dažādām institūcijām, pašvaldībām, kam izplatības noteikšanai un sadarbības veicināšanai tika izsūtītas 552 vēstules. Sniegtie kartogrāfiskie dati pārveidoti savienojami ar dienesta sistēmu, tā pilnveidota, sadarbojoties ar Valsts zemes dienestu, papildināta ar datiem no Gaujas nacionālā parka un AS «Latvijas valsts meži».

No datu bāzes ikvienam VAAD mājaslapā elektroniski pieejami kartogrāfiskie dati un cita informācija par invadētajām teritorijām. Tajā iespējams arī iegūt informāciju par ar latvāni invadētajām teritorijām, kā arī atrast uzmērītās teritorijas pēc dažādiem kritērijiem. Tiesiskajiem valdītājiem informējot jāaizpilda iesniegums un parakstīts jānosūta vai jānogādā tuvākajā VAAD reģionālajā nodaļā, tas var tikt nosūtīts elektroniski, ja ir elektroniskais paraksts. Pārējiem (ne zemes valdītājiem) ir iespēja sniegt informāciju par invadētajām teritorijām arī elektroniski.

Koordinētai izplatības ierobežošanai detalizētāku informāciju VAAD elektroniski sniedz pašvaldībām, ar kurām noslēgta vienošanās.

No 2008.gada līdz 2009.gadam VAAD uzraudzījis latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumus, veicot pārbaudes 206 invadētajās teritorijās. No uzraudzītajām teritorijām 11 gadījumos ierosinātas administratīvo pārkāpumu lietas. Pārējos gadījumos veikta latvāņu izplatības ierobežošana.

2009.gadā veiktas pārbaudes 16 lauku/kadastra numuru vienībās. Veikto pārbaužu rezultātā divos gadījumos tika ierosinātas administratīvo pārkāpumu lietas, kurās izteikts brīdinājums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu