80 gadus vecs japānis plāno trešoreiz uzkāpt Everestā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

80 gadus vecs piedzīvojumu meklētājs no Japānas piektdien paziņoja par ieceri trešo reizi uzkāpt Everesta virsotnē, kas par spīti problēmām ar sirdsdarbību būšot «īstas pretnovecošanās» zāles.

Juičiro Miura vēlas atgūt vecākā Everesta 8848 metrus augstās virsotnes iekarotāja nosaukumu, ko viņam 2008.gadā atņēma tolaik 76 gadus vecais nepālietis Mins Bahadurs Šerčans.

Sirmgalvis pirmoreiz uzkāpa Everestā 70 gadu vecumā. «Kad es biju 75 gadus vecs, es to izdarīju vēlreiz un sapratu, ka nekas nav neiespējams,» viņš teica. «Vēl viens mēģinājums 80 gadu vecumā padarīs mani drosmīgāku un apņēmīgāku.»

Miuras pirmo rekordu 2007.gadā pārspēja japānis Kacusuke Janagisava, kurš tolaik bija 71 gadu vecs.

2008.gadā 75 gadu vecumā Miura kāpienu atkārtoja vēlreiz, taču finišēja dienu pēc Šerčana, kas bija gadu vecāks. Tagadējais rekords pieder viņam.

«Pasaules rekords mani nemaz tik ļoti neinteresē,» norādīja Miura, kurš cieš no sirds aritmijas.

1970.gadā alpīnists kļuva slavens, ar slēpēm nolaižoties no Everesta 8000 metru atzīmes. Tas tika iemūžināts 1975.gada filmā «The Man Who Skied Down Everest», kas ieguva «Oskara» balvu labākās dokumentālās filmas kategorijā.

Piedzīvojumu gars lielā vecuma piemeklēja arī Miuras tēvu, kurš 99 gadu vecumā ar slēpēm nolaidās no Monblāna. Keidzo Miura aizgāja mūžībā pirms septiņiem gadiem, sasniedzis 101 gada vecumu.

Pēdējo mēnešu laikā Miuram veiktas divas sirds operācijas. Tāpat viņš rīkojās arī pirms kāpiena 2008.gadā. «Mans muskuļu spēks kopš 70 gadu vecuma ir pieaudzis,» sacīja sirmgalvis. «Mans gribasspēks draudēja pazust ap 60 gadu vecumu, taču es noturējos.»

Miura nav vienīgais japāņu sirmgalvis, kurš stājas pretī izaicinājumiem sportā. 71 gadu vecais jātnieks Hiroši Hokecu bija vecākais sportists pagājušā gada Londonas olimpiādē. Viņš apgalvoja, ka vēl nemaz nedomājot par došanos pensijā.

Savukārt vecākais cilvēks pasaulē pašlaik ir 115 gadus vecais Dziroemons Kimura no Kioto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu