Lielajā piektdienā kristieši dosies tradicionālajā Krusta ceļā pa Vecrīgu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Nākamnedēļ, 2.aprīlī, Lielajā piektdienā, kristieši dosies tradicionālajā Krusta ceļā pa Vecrīgu, informēja gājiena organizatoru pārstāvji Gunta Ziemele un Krists Kalniņš.

Krusta ceļa gājiens sāksies plkst.12 pie Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles, to ievadot Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskapam kardinālam Jānim Pujatam, un tas noslēgsies ap plkst.14.30 pie Doma baznīcas, kur gājiena dalībniekus uzrunās Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags.

Šogad mainīta gājiena maršruta shēma, ietverot tikai 10 apstāšanās vietas līdzšinējo 14 vietā. Apstāšanās plānota arī pie Brīvības pieminekļa. Atšķirīgs no iepriekšējiem gadiem būs arī Krusta ceļa staciju vizuālās apceres noformējums, kas tiks pietuvināts mūsdienu cilvēka realitātei. Tiek veidots vienots uzvedums, kas attiecīgi sadalīts stacijās, kas stāsta par Kristus pēdējiem dzīves brīžiem pirms krustā sišanas. Apcerēs tiks iekļautas arī meditācijas, ko ir aicināti sagatavot dažādu draudžu bīskapi un mācītāji.

Gājiena laikā tradicionāli tiks nests koka krusts, un to pavadīs lāpu nesēji. Krusta ceļā tiks pārdomāti Jēzus Kristus pēdējie dzīves mirkļi no apcietināšanas brīža līdz miesas guldīšanai kapā. Starp apstāšanās vietām tiks dziedāti zināmākie ciešanu laika dziedājumi, ko izpildīs apvienotais draudžu koris no dažādām draudzēm un konfesijām.

Pirms Krusta gājiena plkst.11.30 pie Svētā Jēkaba katedrāles notiks grēku nožēlas brīdis un kristīgo draudžu mācītāji lasīs Svētos Rakstus.

Krusta ceļš (latīniski - Via Crucis) ir viens no populārākiem tautas dievbijības izpausmes veidiem Romas Katoļu Baznīcā, un mūsdienās tas iegūst ievērību arī citās konfesijās. Parasti 14 Krusta ceļa apstāšanās jeb staciju attēli ir izvietoti katrā katoļu dievnamā, taču tie var būt arī brīvdabas krusta ceļi, piemēram, Aglonas bazilikas sakrālajā laukumā.

Ticīgie cilvēki lielā gavēņa laikā publiski vai individuāli dodas šajā ciešanu atceres ceļā, apdomājot Kristus ciešanas ar saviem vārdiem. Krusta ceļš veidojies, balstoties gan uz Svētajiem Rakstiem, gan uz pieņemto tradīciju. Apstāšanās vietas tradicionāli sauc par stacijām, kas ir pieņemtais Krusta ceļa apzīmējums - krusta apstāšanās vietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu