Kremļa torņos atrastas padomju varas gados aizmūrētas ikonas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Maskavas Kremļa torņos virs vārtiem atrastas padomju varas gados aizmūrētas ikonas. Daudzus gadus tās uzskatīja pa pazaudētām, taču tagad ir sākušies šo vēstures un kultūras pieminekļu attīrīšanas darbi.

Pārsteidzoši ir tas, ka nav saglabājušās nekādas dokumentālas liecības par laiku, kad Kremļa ikonu vietā parādījās ar apmetumu klāti balti taisnstūri, kurus gan ieskāva akmenī grieztas vītnes.

«Zināms ir vienīgi tas, ka Kremlī 1918.gadā vēl notika Krusta gājieni, bet līdz 1918.gada tika noturētas liturģijas,» teica Maskavas Kremļa komandants Sergejs Hļebņikovs. «Tālāk vairs nav nekā. Savos pierakstos neko nav atstājis arī Maskavas Kremļa pirmais komandants Maļkovs, un nekādas liecības nav atstājuši arī komandanti Peterss, Koluns un Rogovs, kuru liktenis, kā zināms, bija traģisks.»

Pēc netiešām liecībām var domāt, ka ikonas tika aizmūrētas 1937.gadā. Vismaz iepriekšējos gados tika pieminētas freskas ar Možaiskas Nikolaja attēlu Nikolaja tornī un Glābēju Spasa tornī, kā arī ikonas virs citu torņu vārtiem. Lai kā tas būtu, visi bija tik pārliecināti, ka attēli nav saglabājušies, ka jau sākās runas par jauniem rotājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu