Turpinās pētīt balto stārķu populāciju Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

AS «Latvenergo» sadarbībā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību turpinās pētīt balto stārķu populāciju Latvijā.

Kā informēja uzņēmumā, piektdien, 26.aprīlī, Tērvetes novadā, Bukaišu pagastā, notiks stārķu monitoringa apmācības «Latvenergo» koncerna darbiniekiem un skolēniem. Plānots arī apsekot balto stārķu ligzdas.

Pētījums «Baltā stārķa monitorings» notiek jau trešo gadu. Tā mērķis ir iegūt informāciju par šo putnu populāciju, ligzdu, kas atrodas uz elektrolīniju balstiem īpatsvaru, kā arī informēt par stārķu aizsardzības jautājumiem.

Pasākumā piedalīsies AS «Sadales tīkls» valdes loceklis Signis Rīns, AS «Latvenergo» vides un darba aizsardzības direktore Irēna Upzare, Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta vadošā pētniece Māra Janaus, Latvijas Ornitoloģijas biedrības vadītājs Viesturs Ķerus.

Kā ziņots, pētījuma rezultāti 2012.gadā liecināja, ka, salīdzinot ar 2011.gadu, par 3,1% audzis uz elektrolīniju balstiem uzbūvēto stārķu ligzdu skaits, sasniedzot 66,5% no visām ligzdām.

Saskaņā ar ornitologu novērojumiem ik gadu sarūk iedzīvotāju atbalsts stārķiem būvēt ligzdas uz mākslīgiem pamatiem kokos un uz ēku jumtiem, līdz ar to putni arvien vairāk izvēlas brīvāk pieejamos elektrolīniju balstus.

Pētījums apliecina, ka patlaban visvairāk ir tādu ligzdu, ko stārķi uz šiem balstiem būvē paši bez cilvēka līdzdalības. To īpatsvars sasniedz 62,7%. Šādu ligzdu skaits 2012.gadā ir pieaudzis par 1,6% salīdzinājumā ar 2011.gadu.

Pēc Janaus paustā, pirms 80 gadiem ap 90% stārķu ligzdu atradās kokos, kur to būvēšanu veicināja cilvēki, izliekot mākslīgus ligzdu pamatus, bet mūsdienās situācija ir mainījusies un vairāk nekā puse ligzdu atrodas uz elektrolīniju balstiem.

Ligzdu skaita pieaugums atstāj ietekmi uz AS «Sadales tīkls» balstiem un elektroenerģijas piegādes kvalitāti. Stārķi gadu gaitā ligzdā veido jaunu slāni, tā kļūst arvien lielāka un smagāka un atbalstās uz elektroenerģijas vadiem. 2011.gadā reģistrēti 2039 ar stārķu ligzdošanu saistīti bojājumi.

Atbilstoši putnu vērotāju sniegtajām ziņām 2012.gada ligzdošanas sezona Latvijas baltajiem stārķiem bijusi visai ražena - vidēji visās apdzīvotās ligzdās izauguši 2,4 mazuļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu