Par lūgšanos pie Jeruzalemes Raudu mūra aizturētas piecas sievietes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Izraēlas policija ceturtdien aizturējusi piecas ebreju feministes, kas, aplikušas lūgšanu lakatus, balsī lūgušās pie Jeruzalemes Raudu mūra, tādējādi pārkāpjot tiesas aizliegumu sievietēm to darīt, pavēstīja policijas preses pārstāve Luba Samri.

Aptuveni 200 sieviešu ceturtdien sapulcējās pie Raudu mūra ikmēneša protesta akcijā, šādi cenšoties panākt, ka tiek atcelti nosacījumi, kas sievietēm šajā jūdaistu svētvietā liedz veikt zināmus rituālus.

Ebreju aģentūras priekšsēdētājs Nātans Šaranskis esot mēģinājis rast kompromisu, lai sievietes varētu lūgties, kā viņas vēlas, neaizvainojot tradicionālākos dievlūdzējus, šonedēļ vēstīja mediji.

«Piecas [sievietes], kas, pārkāpjot Augstākās tiesas aizliegumu, bija aplikušas talitu (jūdaistu lūgšanu lakatu), ir aizturētas, lai varētu tikt nopratinātas,» sacīja preses pārstāve.

Aizturēts arī kāds ultraortodoksāls jūdaists, kurš mēģināja pielaist uguni lūgšanu brošūrai, kas bija rokās vienai no sievietēm, sacīja Samri. Lūgšanu lakata valkāšana vecpilsētas svētvietā tradicionāli bijusi vīriešu privilēģija.

Tiesa 2003.gadā nosprieda, ka sievietes svētvietā nedrīkst veikt zināmus rituālus, jo tas apdraud sabiedrisko kārtību.

Atbilstoši Izraēlas likumiem sievietes var lūgties pie Raudu mūra, bet tas viņām ir jādara klusu.

Organizācijas «Mūra sievietes» aktīvistes jau 25 gadus ebreju kalendāra katra mēneša pirmajā dienā dodas lūgties pie Raudu mūra, ar to parasti izraisot svētvietā sapulcējušos vīriešu nosodījumu.

Tostarp aktīvistes ir uzsākušas juridisku cīņu, cenšoties iegūt tiesības svētvietā lūgties balsī, valkāt lūgšanu lakatus un turēt Vecās derības rakstu ruļļus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu