Malmes reliģiskie līderi aicina ignorēt Lāša Vilka pravieša Muhameda karikatūru izstādi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zviedrijas dienvidu pilsētas Malmes reliģiskie līderi aicina iedzīvotājus ignorēt gaidāmo skandalozā mākslinieka Lāša Vilka izstādi ar islāma pravieša Muhameda karikatūrām, vēsta laikraksts «The Local».

Malmes reliģiskie līderi pirmdien sapulcējās uz ārkārtas sanāksmi, lai apspriestos, kā novērst saspīlējumu sabiedrībā saistībā ar Vilka plānoto izstādi Zviedrijas trešā lielākajā pilsētā.

Kā pavēstīja Malmes pašvaldības diskriminācijas apkarošanas projekta «Dialogforum» pārstāvis Bjerns Lagerbeks, reliģiskie līderi sanāksmē vienojušies savus sekotājus aicināt ignorēt Vilka provokāciju.

«Viņi uzrunās savus ticīgos, lai viņi neuzķertos uz šo ēsmu. Nevienam nevajadzētu ņemt vērā Vilka provokāciju. Lai viņš ir viens starp saviem zīmējumiem,» sacīja Lagerbeks.

Vilks jau iepriekš saņēmis nāves draudus par islāma pravieša Muhameda zaimošanu savās karikatūrās. Pagājušā nedēļā viņš paziņoja, ka drīzumā nāks klajā ar jauniem darbiem, kuros pravietis atkal atainots ar suņa ķermeni.

Vilks arī pavēstīja, ka plāno piedalīties jūlijā gaidāmajā mākslas izstādē Malmē.

Vilks izpelnījies musulmaņu pasaules sašutumu ar 2007.gadā Zviedrijas laikrakstos publicētajām pravieša Muhameda karikatūrām, kurās musulmaņu pravietis attēlots ar suņa ķermeni.

Zīmējumu publicēšana izraisīja plašus protestus musulmaņu valstīs, kā arī nāves draudus no vairākām organizācijām, arī no kādas ar «Al Qaeda» saistītas organizācijas, kas piedāvāja 10 000 dolāru (53 000 latu) atlīdzību par viņa nogalināšanu un papildus 50 000 dolāru, ja viņš tiks nogalināts, pārgriežot rīkli.

Pēc tam Vilks bija spiests pieņemt policijas aizsardzību.

Malmē mākslinieks plāno izstādīt gleznas, kurās pravietis atkal būs attēlots ar suņa ķermeni, bet šoreiz dažādu pasaulslavenu mākslinieku gleznu atdarinājumos.

Malme, kurā katrs trešais iedzīvotājs ir dzimis ārpus Zviedrijas, ir kļuvusi par centru diskusijām par imigrācijas jautājumiem.

Pilsētas Islāma centra aplēses liecina, ka Malmē aptuveni 100 000 cilvēkiem ir no islāmticīgām nācijām.

Vilks arī pieņēmis Malmes Islāma centra uzaicinājumu apmeklēt mošeju pilsētā.

Tikmēr Malmes mērs Ilmārs Rēpalu nosodīja plānoto Vilka izstādi, paužot cerības, ka neviens neapmeklēs galeriju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu