Veidos jaunu dabas liegumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: raym5, CC BY-NC-SA 2.0

Lai nodrošinātu Eiropas nozīmes īpaši aizsargājamo augu sugu un biotopu statusu, valdība atbalstīja ieceri veidot jaunu īpaši aizsargājamo dabas teritoriju - dabas liegumu «Zušu-Staiņu sēravoti».

Dabas liegumu šajā teritorijā paredzēts veidot, jo tajā konstatēta Sibīrijas mēlziedes atradne. Līdz šim Latvijā bija zināma tikai viena šī auga atradnes vieta - Krustkalnu dabas rezervātā. Šai teritorijai jau iepriekš ir piešķirts «Natura 2000» teritoriju statuss.

Taču nevalstiskās organizācijas norādījušas uz vēl vienu Sibīrijas mēlziedes atradni - Zušu-Staiņu sēravotu apkārtnē. Šajā teritorijā atrasta arī ziemas svērtija, kura iepriekš uzskatīta par izzudušu, un patlaban šī teritorija ir vienīgā zināmā šīs sugas atradne. Kopumā šajā teritorijā atrastas piecas īpaši aizsargājamās augu sugas. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija arī skaidro, ka šai teritorijai ir augsta hidroģeoloģiskā vērtība, jo tā ir viena no nedaudzajām vietām valstī, kur bagātīgi sastopami sēravoti. Papildus sastopami vēl divi Eiropas Savienības īpaši aizsargājamie biotopi: upju straujteces un mitri zālāji periodiski izžūstošās augsnēs.

Sibīrijas Mēlziede ir ierakstīta Latvijas Sarkanās grāmatas pirmajā kategorijā un ir īpaši aizsargājamo augu sarakstā. Tāpat šis augs ir ierakstīts Baltijas reģiona Sarkanajā grāmatā, Igaunijas Sarkanās grāmatas II kategorijā un Polijas Sarkanās grāmatas I kategorijā. Latvijā pirmo reizi augs atrasts 1912.gadā.

Līdz ar dabas lieguma noteikšanu tajā esošo privāto mežu īpašnieki varēs pieteikties uz Eiropas Savienības atbalsta maksājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu