Latvijā piemin komunistiskā genocīda upurus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Renāte Briede/LETA

Latvijā šodien notiks vairāki piemiņas pasākumi, pieminot komunistiskā genocīda upurus.

Šodien Rīgā plkst.11 notiks atceres brīdis pie dzelzceļa stacijas «Šķirotava», kuru vadīs Rīgas Latgales priekšpilsētas politiski represēto biedrības valdes priekšsēdētājs Andrejs Pūriņš. Atceres brīdī muzicēs Rīgas Latgales priekšpilsētas mūzikas skolas vokālais ansamblis vadītājas Ingas Krastiņas vadībā, kā arī mūzikas skolas kokles spēles pedagoģe Linda Kūla.

Plkst.13 pie Brīvības pieminekļa notiks svinīgā Goda sardzes maiņa, kā arī ziedu nolikšanas ceremonija, kurā piedalīsies Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), Prezidija locekļi un Saeimas deputāti, kā arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

1941.gada 14.jūnija deportāciju atceres pasākums plkst.15 notiks arī Torņakalnā pie dzelzceļa stacijas, kurā piedalīsies valsts un pašvaldības amatpersonas, Latvijas Politiski represēto apvienības un Latvijas Nacionālo karavīru biedrības pārstāvji. Pasākumā dziedās koris «Līgo».

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltīti koncerti Rīgā notiks divos dievnamos, kuros laipni gaidīti gan rīdzinieki, gan pilsētas viesi. Svētā Jāņa baznīcā koncerts «Aizvestajiem», kas sākotnēji bija paredzēts plkst.18, sāksies jau plkst.17. Tajā dziedās Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā un muzicēs solisti - ģitārists Kaspars Zemītis, kontrabasists Jānis Stafeckis, vijolnieks Indulis Ciniņš un dziedātājs Renārs Kaupers. Ieeja koncertā ir bez maksas.

Savukārt plkst.19 Svētā Pētera baznīcā notiks latviešu mūzikas koncerts, kurā muzicēs profesionālais pūtēju orķestris «Rīga», koris «Sonore», Rīgas kamerkoris «Ave Sol», solisti Sonora Vaice, Ingus Pētersons un čellists Ēriks Kiršfelds. Ieeja koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, kas saņemami, iepriekš sazinoties pa tālruni 67425218.

Plkst.10 Rīgas Latviešu biedrības namā risināsies konference «1941.gada 14.jūnija piemiņai», kas veltīta uz Sibīriju aizvestajiem Latvijas bērniem. Konferences laikā uzrunu teiks arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC). Līdzīga tēma tiks skarta arī režisores Dzintras Gekas dokumentālajā filmā «Bērnības zeme Sibīrija», kuras pirmizrāde paredzēta Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā, 14.jūnijā, Latvijas Televīzijas 1.kanālā.

Pēc Latvijas Valsts arhīva datiem, 1941.gada 14.jūnija deportācijās Latvija zaudēja vairāk nekā 15 425 iedzīvotājus, viņu vidū latviešus, ebrejus, krievus, poļus, no kuriem 3751 bija bērns vecumā līdz 16 gadiem. Izsūtīšanas laikā vīriešus atšķīra no ģimenēm un aizdzina uz gulaga nometnēm, kur daudziem piesprieda augstāko soda mēru, bet citus sodīja ar ieslodzījumu nometnēs.

No Torņakalna stacijas 1941.gada 14.jūnijā uz Sibīriju izveda tūkstošiem Rīgas un tuvējās apkārtnes ģimeņu. Aptuveni 9300 lopu vagonos iesprostotu cilvēku šajā dienā no Torņakalna stacijas tika izsūtīti garā un mokpilnā ceļā uz Sibīriju, no kuras tikai retajam pēc gariem bada, sala, slimību un smaga darba gadiem palaimējās atgriezties mājās. Stacijā netālu no sliežu ceļiem atrodas piemiņas akmens un vagons, kas kalpo kā uzskatāms liecinieks vienai no visdrūmākajām dienām Latvijas vēsturē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu