Apskatāma fon Bingneru ģimenes savrupmājas virtuve

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

No šodienas Latvijas Nacionālā vēstures muzeja «Dauderu» nodaļā būs apskatāma jauna ekspozīcija - fon Bingneru ģimenes savrupmājas virtuve, aģentūru LETA informēja muzejā.

1897.gadā celtajā alus darītavas «Waldschlösschen» īpašnieka Ādolfa fon Bingneru ģimenes dzīvojamā ēkā virtuve un citas saimniecības telpas tika ierīkotas pirmajā stāvā atstatu no reprezentācijas un privātajām telpām, lai troksnis un ēdienu smarža netraucētu ne saimniekus, ne viesus.

19.gadsimta otrajā pusē, veidojot saimniecības telpu interjeru, liela uzmanība tika pievērsta higiēnas prasībām un ērtībām. Sienu apdarē un grīdas klājumā izmantotas flīzes, kas atviegloja telpas uzkopšanu. Līdz mūsdienām saglabājusies no glazētiem brūniem podiņiem mūrētā plīts, kuru varēja kurināt ar malku vai ar oglēm. Plīts sānos tika ierīkots tā dēvētais «siltuma skapis», kurā ievietoja trauku ar ēdienu, lai to ilgstoši saglabātu siltu.

Kaut gan pēc Otrā pasaules kara mainījās ēkas īpašnieki un tā kalpoja citām funkcijām, ir saglabājusies un apskatāma sākotnējā virtuves interjera apdare.

Nav saglabājušās ziņas par virtuves mēbelēm un saimniecības priekšmetiem, kas tika lietoti fon Bingneru dzīves laikā. Lai muzeja apmeklētājiem sniegtu priekšstatu par pilsētas savrupmājas virtuves iekārtojumu 19.gadsimta beigās un 20.gadsimta sākumā, ir izmantoti tipiski laikmetu raksturojoši sadzīves priekšmeti un mēbeles no Latvijas Nacionālā vēstures krājuma, kādas varēja atrasties arī šīs mājas īpašnieku virtuvē. Priekšmeti apliecina virtuves piederumu daudzveidību un stāsta par ēdiena gatavošanas tradīcijām.

Ar jauniem 19.gadsimta beigās darinātiem interjera priekšmetiem ir papildināts arī greznais fon Bingneru savrupmājas mūzikas salons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu