Britiem patiesībā labāk garšo lēts vīns

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mothlike, CC BY-NC-SA 2.0

Testos ar aizsietām acīm astoņi no desmit britiem deva priekšroku lētākam vīnam, atklāts jaunā pētījumā.

60% eksperimenta dalībniekiem, vadoties pēc garšas vien, piecas mārciņas (4,2 latus) vērtu vīnu uzskatīja par dārgāku nekā dzērienu, kura cena bija 20 mārciņas (16,8 lati).

Taču vērtējums mainās, ja zināma cena.

Dati iegūti no gandrīz 20 000 vīna entuziastiem, kuri pēdējo 20 gadu laikā apmeklējuši kursus Londonas Vīna akadēmijā.

Pirms mācību uzsākšanas katram dalībniekam jānogaršo divi vīni, kuri ražoti no vienas un tās pašas vīnogu šķirnes, un jāuzmin cena. Aptuveni 80% deva priekšroku «Aspen Hills Chardonnay» no Austrālijas, kura pudele maksā piecas mārciņas, nevis dārgāko franču vīnu «Gerard Thomas Saint-Aubin 1er Cru», kurš maksā 20 mārciņas pudelē.

Akadēmijas pārstāvji skaidro, ka nepieredzējuši vīna baudītāji par kvalitātes pazīmi uzskata vieglu garšu. Lētākie vīni parasti ir mazāk skābi, grādīgāki un tiem piemīt vienkāršāka garša.

Turpretī eksperti meklē sarežģītāku garšu buķeti, kas ilgāku laiku būs jūtama mutē. Kamēr lēto vīnu garša jūtama tikai dažas sekundes, dārgākiem vīniem tā nepazūd gandrīz minūti, sacīja akadēmijas dibinātāja Leta Bestere.

«Sākotnēji mūsu studenti dod priekšroku lētāko vīnu vienkāršajai garšai. Taču līdz ar jaunām zināšanām un garšas sajūtas pastiprināšanos viņi iemācās novērtēt dārgākus vīnus, kuri ir sarežģītāki,» viņa skaidro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu