Rasts izskaidrojums, kāpēc «Hobits» ļaundariem neveicas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: cgfaulkner, CC BY-NC-SA 2.0

Svētdien publicētā pētījumā rasts neparasts izskaidrojums britu rakstnieka Dž.R.R.Tolkīna grāmatas «The Hobbit» («Hobits») ļaundaru neveiksmēm - izrādās, viņiem trūcis vērtīgā D vitamīna.

Tādēļ fantāzijas romānā ļaunie varoņi zaudēja karā ar cilvēkiem, elfiem un rūķiem.

D vitamīns nepieciešams veselīgiem kauliem un spēcīgiem muskuļiem, taču «Hobita» ļaundaru vairīšanās no saulesgaismas un pārtikšana no sapuvušas gaļas un Golluma gadījumā arī aklām, aizsargāties neprotošām zivīm, novedusi pie svarīgā vitamīna deficīta.

Ar šādu skaidrojumu nācis klajā Londonas Impērijas koledžas doktors Nikolass Hopkinsons un viņa dēls Džozefs. Pētījums publicēts akadēmiskā žurnāla «Medical Journal of Australia» Ziemassvētku numurā.

Zinātnieki analizēja «Hobitā» atrodamās norādes par varoņu dzīves apstākļiem, paradumiem un ēšanu. Balstoties uz iegūtajiem datiem, viņi aplēsa katra varoņa D vitamīna līmeni.

Galvenajam varonim Bilbo Baginsam vērtīgā vitamīna nav trūcis, atklāja pētnieki. Kaut arī viņš dzīvoja alā, viņam patika baudīt sauli dārzā. «Hobitu ēdienkarte ir ļoti daudzveidīga. Bilbo Baginss rūķiem, kas viņu cenšas pierunāt uz laupīšanu, var piedāvāt kūku, tēju, limonādi, alu, sarkanvīnu, aveņu ievārījumu, sieru, cūkgaļas pīrāgu, salātus, vistas gaļu, marinētus gurķīšus un ābolkūku,» teikts Londonas Impērijas koledžas preses relīzē.

Tikmēr ļaundari savu dzīvi aizvada tumsā un pārtiek no vienveidīgas pārtikas. «Sistemātiska «Hobita» teksta analīze atbalsta mūsu sākotnējo hipotēzi, ka labā triumfam pār ļauno zināmā mērā palīdzējusi ļaundaru ierobežotā ēdienkarte un vairīšanās no saulesgaismas,» secina zinātnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu