Atsaka oficiāli reģistrēt Lidojošā spageti briesmoņa baznīcu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Polijas varasiestādes atteikušās Lidojošā spageti briesmoņa baznīcu reģistrēt kā oficiālu reliģiju, taču šī «kulta» sekotāji pauduši apņēmību vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), ziņo Polijas Radio.

«Tās nav beigas,» teikts paziņojumā, kas publicēts «baznīcas» interneta vietnē, komentējot Administrācijas un digitalizācijas ministrijas piektdienas lēmumu reģistrāciju atteikt. «Vairums reliģiju to pastāvēšanas sākumā tiek vajātas. Mēs to zinām un sapratām no paša sākuma, ka tas nebūs viegli.»

«Nebīstaties, jo tas ir tikai laika jautājums, līdz mūsu kopiena tiks reģistrēta kā reliģiska apvienība,» uzsvērts paziņojumā, piebilstot, ka ministrijas ierēdņi acīmredzot atzinuši, ka «mūsu ticība Viņa Nūdelībai nav bijusi pietiekami dedzīga».

Tagad Lidojošā spageti briesmoņa baznīca grasās vērsties Polijas Augstākajā administratīvajā tiesā, bet, ja arī tur negūs labvēlīga sprieduma, - arī ECT.

«Tāpat kā Oranžā alternatīva cīnījās ar komunismu, «pastafari» cīnās ar [katoļu baznīcas] klēra lielo ietekmi,» sarunā ar laikrakstu «Gazeta Polska Codziennie» savulaik norādīja parlamenta deputāts Armands Rifinskis, kurš pārstāv libertāriešu partiju «Palikota kustība» un ir viens no Polijas Lidojošā spageti briesmoņa baznīcas interneta vietnes uzturētājiem.

Tā dēvētā Oranžā alternatīvā kustība bija viens no Polijas antikomunistiskās pagrīdes novirzieniem, kas rīkoja publiskas akcijas, kurās tika izmantoti absurda elementi.

Antiklerikālās Palikota kustības frakcija šobrīd ir trešā lielākā Polijas parlamenta apakšpalātā.

Saskaņā ar «pastafari» doktrīnu pasauli radījis Lidojošais spageti briemonis (LSB). Šī «reliģiskā kulta» lūgšanas noslēdzas ar vārdu «r'amen», kas vienlaikus ir alūzija ar japāņu nūdeļu ēdienu «ramen» un kristiešu izmantoto «āmen».

Pastafari kustība radās ASV 2005.gadā pēc fizikas studenta Bobija Hendersona iniciatīvas. Viņš tādējādi protestēja pret Kanzasas pavalsts Izglītības valdes lēmumu iekļaut zinātņu priekšmeta saturā tā dēvēto kreacionisma teoriju.

Polijas konservatīvie politiķi prasību Lidojošā spageti briesmoņa kultu atzīt par oficiālu reliģiju nosaukuši par provokāciju, kas vērsta pret katoļiem.

«Mēs šos notikumus novērosim, jo to jau ir par daudz,» izteicies parlamenta deputāts Andžejs Javorskis, kurš pārstāv opozīcijā esošo konservatīvo partiju «Likums un taisnīgums».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu