Diskusija par tautastērpu kā koncerttērpu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Šodien plkst.17.30 Rakstniecības un mūzikas muzejs aicina uz sarīkojumu «Etnomūzika un tērps (Cits ar vīzēm, cits ar kurpēm, cits ar basām kājām)», kurā notiks diskusija par tautastērpu kā folkloras ansambļu un kopu skatuves tērpu dažādos vēstures periodos, kā arī par etnomūziķu skatuves tērpu tendencēm mūsdienās, informēja muzeja pārstāve Maija Treile.

Diskusijā piedalīsies postfolkloras grupas «Iļģi» vadītāja Ilga Reizniece, etnomūzikas dziedātāja un pedagoģe Zane Šmite, Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra tradicionālās kultūras eksperte Gita Lancere, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Ilze Ziņģīte un Latvijas Folkloras biedrības valdes priekšsēdētājs Andris Kapusts.Tautastērps kā skatuves tērps laika gaitā piedzīvojis dažādas maiņas, atspoguļojot tautas mūzikas daudzveidīgās interpretācijas iespējas. Atšķirīgs ir tautastērpa izmantojums pirmās brīvvalsts laikos, kad tas kļuva par koncerttērpu, un padomju periodā, kad tautas tērps piedzīvoja visizteiktākās stilizācijas tendences. Jauns folkloras kustības vilnis, kas meklēja atpakaļceļu pie autentiskās tautas mūzikas, parādījās 20.gadsimta 80.gados. Kā tas ietekmēja tērpu izvēli?

Mūsdienu latviešu etnomūzikā nereti vērojama gan roka, gan metāla, gan pasaules mūzikas ietekme. Vai līdz ar to iespējams pavisam atteikties no tautastērpa vai izmantot tikai atsevišķas detaļas un aksesuārus? Cik atšķirīgas šodien ir dažādu etnomūzikas pārstāvju koncerttērpu tendences?

Pasākumā skanēs tautasdziesmas Zanes Šmites izpildījumā un videofragmentos, tiks demonstrēts bagātīgs fotomateriālu klāsts.

Sarīkojumu vadīs Rakstniecības un mūzikas muzeja kolekciju kuratore, muzikoloģe Inese Žune.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu