Latgales zoodārzam atdots viens no diviem nozagtajiem grieķu bruņurupučiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latgales zoodārzam Daugavpilī atdots viens no diviem pirms vairāk nekā nedēļas nozagtajiem grieķu bruņurupučiem, aģentūrai LETA pastāstīja zoodārza direktors Mihails Pupiņš.

Nozagto dzīvnieku atnesis kāds iedzīvotājs un atstājis zoodārzam kaimiņos esošajam baložu fanam. Pupiņš pieļauj, ka grieķu bruņurupučus no zoodārza nozaguši bērni, bet pēc masu informācijas līdzekļos parādījušās informācijas par to zādzību uzzinājuši arī bērnu vecāki un viens no nozagtajiem dzīvniekiem atnests atpakaļ.

Patlaban atgūtais dzīvnieks jūtas labi un atrodas karantīnā. Ja viss noritēs raiti, pēc apsekošanas, kas varētu ilgt divas trīs nedēļas, bruņurupucis varētu atgriezties voljerā, kur patlaban skumst viena pati palikusī grieķu bruņurupuču meitene.

Šis bruņurupucis reiz jau zoodārzam bijis nozagts. Toreiz dzīvnieks zoodārzā atdots, pateicoties Daugavpils reģionālās vides pārvaldes un ekonomikas policijas darbiniekiem. Zaglis bruņurupuci bija mēģinājis pārdot, ievietojot sludinājumu kādā reklāmas portālā, pastāstīja Pupiņš.

Lai arī otrs nozagtais bruņurupucis pagaidām Latgales zoodārzam pagaidām nav atdots, tā vadība nezaudē cerības, cer uz cilvēku godaprātu un ātru bruņrupuča atgriešanos, kā arī atgādina, ka minētās sugas bruņurupuči nav spējīgi dzīvot mājas apstākļos. Tiem ir nepieciešama augsta uzturēšanās temperatūra, daudz ultravioletā starojuma, speciāla barība un vitamīni.

Tāpat grieķu bruņurupučus nedrīkst nedz pirkt, nedz pārdot, nedz arī paturēt bez reģistrācijas. Lai arī bruņurupuči ir ļoti izturīgi un kādu laiku varētu izdzīvot mājās, galu galā tie tomēr ies bojā, norādīja Pupiņš.

Vecāki, kuri ir pamanījuši, ka viņu bērniem negaidīti ir parādījies bruņurupucis, ir aicināti vērsties zooloģiskajā dārzā. «Nozagtos dzīvniekus var vienkārši atnest uz zoodārzu un atstāt, nebaidoties par tālākām sekām.

Vēl jo vairāk, nozagto dzīvnieku vietā zoodārza darbinieki piedāvās interesentiem bruņurupučus, kam der mājas apstākļi. Ja nozagtie grieķu bruņurupuči netiks atgriezti zoodārzā labprātīgi, likumpārkāpējiem draud nopietna kriminālatbildība,» uzsvēra zooloģiskā dārza direktors.

«Zagt ir slikti, divtik slikti ir zagt dzīvniekus, jo tās ir dzīvas radības ar savu psiholoģiju, dzīves sapratni un uzskatiem. Aptuveni 50 gadus veco grieķu bruņurupuču tēviņu zādzību šajā gadījumā var pielīdzināt ar aptuveni tāda paša vecuma vīriešu, kam ir savas ģimenes, mājas un dzīves stils, zādzību,» norāda Pupiņš.

Jau informēts, ka decembra sākumā pagaidām nenoskaidrotas personas Daugavpilī no Latgales zoodārza nozagušas retus, aizsargājamus dzīvniekus - divus aptuveni 50 gadus vecus grieķu bruņurupuču tēviņus.

Nozagt bruņurupučus nav bijis grūti, jo Latgales zoodārzā apmeklētājiem ir nodrošināts maksimāls kontakts ar dzīvniekiem - daudzi no tiem neatrodas aiz stikla vai režģiem un ar tiem ir iespējams tiešs kontakts.

Šis Latgales zoodārzā pēdējos gados nav pirmais dzīvnieku zādzības gadījums. Līdz šim ticis nozagts trusis, kas pēc kāda laika tomēr atdots. Līdzīgs liktenis piemeklējis arī vienu grieķu bruņurupuci, savukārt nozagtais hameleons un šinšilla tā arī nav atradušies.

Ja šādi un līdzīgi gadījumi turpināsies, lai arī tas neatbilst zoodārza koncepcijai, tā administrācija būs spiesta pārskatīt iestādes darbību un samazināt apmeklētāju kontakta iespējas ar dzīvniekiem, norādīja Pupiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu