Ap Jāņiem varētu būt daudz odu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Dabas muzeja vecākais entomologs Nikolajs Savenkovs gan uzsvēra, ka šogad nav tādu kukaiņu, kas būtu vairāk nekā citus gadus, lai arī iedzīvotāji sūdzējušies par daudzajām maijvabolēm.

Mitrais un siltais pavasaris šogad ir bijis labvēlīgs odu attīstībai, tādēļ līdz Jāņiem to varētu būt daudz, bet vasaras otrā pusē odu aktivitāte jau būs atkarīga no tā, kāds laiks būs piedzīvots vasaras mēnešos.

Entomologs skaidroja, ka pavasaris šogad atnāca vēlāk, līdz ar to arī kukaiņu attīstība notika strauji un īsā laika sprīdī, iespējams, tādēļ cilvēkiem šķiet, ka dažu sugu kukaiņi varētu būt vairāk nekā citus gadus, taču patiesībā šajā pavasarī nav nekas neparasts.

Tāpat kā citus gadus, arī šogad maijā manāmi jau pirmie odi, kuriem pavasaris bijis attīstībai labvēlīgs. Ap jūliju odu lielā aktivitāte atkal nedaudz samazināsies, bet vasaras otrajā pusē jau būs manāma jauna odu aktivitāte.

Lai arī cilvēkiem odi ir nepatīkami, tomēr bez tiem nevarētu iztikt, jo odi ir barība citiem kukaiņiem, putniem un abiniekiem, akcentēja Savenkovs.

Tāpat viņš minēja, ka tagad jau var manīt kā lapsenes veido savus pūžņus, līdz ar to pēc laika būs arī vairāk lapseņu un iršu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu