Ķīnas bagātāko cilvēku kritizē par Pikaso gleznas iegādi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: jmussuto, CC BY-SA 2.0

Ķīnas bagātākais cilvēks izpelnījies asu kritiku par spāņu mākslinieka Pablo Pikaso gleznas iegādi, kas izmaksājusi 28 miljonus ASV dolāru (14,7 miljoniem latu).

Ķīniešu magnāta Vana Dzjaņliņa kompānija «Wanda Group» pagājušonedēļ izsolē nopirka 1950.gada gleznu «Klods un Paloma», kurā attēloti Pikaso divi jaunākie bērni. Tās cena vairāk nekā divas reizes pārsniedza sākotnēji prognozētos 12 miljonus dolāru (6,3 miljonus latu).

«Cik daudz slimus cilvēku varētu izārstēt par tādu naudu? Kāpēc sākumā nepadomāt par apkārtējo sabiedrību?» raksta kāds ķīniešu mikroblogu lietotājs.

«Ķīnas jaunbagātniekiem ir viss, izņemot sirdsapziņu,» viņš piebilst.

«Tikai kulturāls uzņēmums spēj izprast mākslu un iekļaut savā kolekcijā pasaules labākos darbus,» aizstāvot gleznas iegādi, sarunā ar laikrakstu «Global Times» savukārt norādījis «Wanda Group» pārstāvis Guo Cjinsjans. «Ķīnas iedzīvotājiem vajadzētu būt lepniem, nevis uztraukties par to, cik daudz naudas iztērēts.»

Tikmēr citus neapmierina tas, ka kompānija iegādājās Rietumu mākslinieka gleznu, nevis atbalstījusi pašmāju censoņus.

Daži ķīniešu uzņēmumi no citām zemēm atpērk ķīniešu mākslas darbus un antikvāros priekšmetus, lai tie atgrieztos Ķīnā. «Jūs varējāt atpirkt Ķīnas pazudušās bagātības, ja reiz nav, kur likt naudu,» uzskata kāds mikroblogu lietotājs.

Saskaņā ar biznesa žurnāla «Forbes» aplēsēm Vana bagātība sasniedz 14 miljardus dolāru (7,4 miljardus latu).

Pēdējā laikā viņš izcēlies ar lieliem pirkumiem. Pagājušogad Vans iegādājās amerikāņu kino ķēdi «AMC Entertainment», bet septembrī sarīkoja greznu balli par godu jauna izklaides kompleksa atvēršanas plāniem. To apmeklēja arī vairākas Holivudas slavenības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu