Apzeltīs Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles centrālo kupolu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālei rekonstrukcijas projekta «SVET» laikā tiks apzeltīts katedrāles centrālais kupols, aģentūru LETA informēja sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Zeltiņa.

Kupola 380 kvadrātmetru lielā laukuma zeltīšana tiks veikta ar 23 karātu zelta lapiņām, to uzklāšanai pielietojot atbilstošu tradicionālo tehnoloģiju. Darbus paredzēts pabeigt šī gada beigās un tos veiks augsti kvalificēti speciālisti zeltīšanas vecmeistaru uzraudzībā.

Metropolīts Aleksandrs uzsver, ka zelts ir mūžības un skaistuma simbols, savukārt skaistums ir Dievs. Jau izsenis svētajos rakstos minēts, ka Dievs pavēlējis apzeltīt Dievnamu Jeruzalemē, un šī tradīcija tiek ievērota arī mūsdienās, apzeltot arī šīs katedrāles zvana torņa un centrālo kupolu.

Akcijas «SVET» iniciators un uzņēmuma «Skonto būve» valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis norāda, ka šis ir brīnišķīgs brīdis, kuru gaidījis jau sen. Viņš atzīmēja, ka projekts sākts jau pirms 11 gadiem, kuru laikā restaurēta baznīcas fasāde, tās iekštelpas, apzeltīts katedrāles zvana torņa kupols un citi darbi, un šobrīd sākti sagatavošanās darbi, lai apzeltītu centrālo kupolu. Šo akciju uzņēmējs uztver kā misiju un ir pateicīgs Dievam, ka viņam dzīvē ir sniegta iespēja realizēt šādu projektu.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) ticot, ka uzturēt un atjaunot Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāli prasa gan daudz resursu, gan garīga spēka. Tādēļ viņš visas Rīgas vārdā pateicās Pareizticīgo baznīcai par jau paveikto un to, kas vēl tiks veikts.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) uzsvēra, ka jau bīskapa Alberta laikā tika atjaunotas uzceltās baznīcas, un pauda gandarījumu, ka kristīgā ticība turpina zelt. Katedrāle ir viens no Rīgas centrālajiem objektiem, kas simbolizējot pilsētas attīstību.

Katedrāles kupola apzeltīšanu veiks augstu kvalificēti speciālisti zeltīšanas vecmeistaru uzraudzībā. To kopējais skaits būs vairāk nekā desmit cilvēki.

Ņemot vērā, ka apzeltīšanas darbi esot jāveic noteiktos gaisa plūsmas un temperatūras apstākļos, lai nenotiktu kapara oksidēšanās, nedrīkst pieļaut pat ūdens piles nokļūšanu uz apzeltīšanai paredzētās virsmas, tādēļ būtiski ir ap katedrāles centrālo kupolu izveidot aizsargpārklājumu.

Lai veiksmīgi realizētu projektu, sarežģītākais pamatelements ir sastatņu unikālo konstrukciju izveidošana kupola aizsargpārklājuma nodrošināšanai, jo darbi noris lielā augstumā un pie lielām vēja slodzēm. Atbilstošāko risinājumu izstrādāja labākie Latvijas sastatņu konstruktori kopā ar Vācijas speciālistiem. Sastatnes izvietotas uz jumta, to kopējais svars ir 14,5 tonnas, un ar aizsargpārklājumu tiek nosegti 900 kvadrātmetri. Tiek prognozēts, ka projekta gaitā būs daudz neparedzētu darbu, kas saistīti ar aizsargpārklājuma, kas pakļauts gan vēja, gan putnu iedarbībai, uzturēšanu.

Kā ziņots, arhitekts R.Pflūgs jau 19.gs., projektējot Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāli, paredzēja tās zvanu torņa un centrālā kupola apzeltīšanu. 2011.gadā, akcijas «SVET» laikā, tika uzsākta katedrāles zvana torņa kupola apzeltīšana, un tagad esot pienākusi kārta apzeltīt tās centrālo kupolu.

Līdz šim pēc uzņēmuma «Skonto būve» vadītāja Rāvja iniciatīvas aizsāktā Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles rekonstrukcijas projektā «SVET» ir veikti jau tādi darbi kā katedrāles fasādes atjaunošana, pabeigti unikālie sienu gleznojumi katedrāles iekšpusē un, atbilstoši tradīcijām, apgleznota katedrāles aizmugurējā siena, atdzīvinātas labākās ikonogrāfijas tradīcijas, kā arī apzeltīts katedrāles zvana torņa kupols.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu