Okupācijas muzejs pamazām pārceļas uz pagaidu mājvietu bijušās ASV vēstniecības telpās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Okupācijas muzejs jau lēnām pārceļas uz pagaidu mājām bijušās ASV vēstniecības telpās, Raiņa bulvārī 7, kur jau novembrī cer sagaidīt pirmos savus apmeklētājus, intervijā aģentūrai LETA stāstīja muzeja direktore Gundega Michele.

Lai arī «Nākotnes nama» projekts vēl nav tik tālu, ka būvniecības darbu dēļ būtu jāatstāj muzeja telpas, Okupācijas muzejs savu pārcelšanos veic tagad, jo bijušās ASV vēstniecības telpas, kuras muzejam piedāvā VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ), ir piemērotas tam, lai tur sagatavotu visu, kas nepieciešams muzeja attīstības turpināšanai «Nākotnes namā».

Esošajā muzeja ēkā ekspozīciju plānots slēgt oktobra beigās, savukārt Okupācijas muzeja pagaidu mājvietā jaunu izstādi iecerēts atklāt 11.novembrī.

Michele neslēpj, ka pārcelšanās uz Raiņa bulvāri 7 ir saistīta arī ziemu un esošajiem apstākļiem Okupācijas muzeja telpās. «Šajā mājā vieni no lielākajiem izdevumiem mums ir elektrības rēķini. Vienīgā apsildīšana ir ar elektrību, un tas ir ne tikai dārgi, bet arī nepietiekami, jo jauda, ko mums dod «Latvenergo» ir tāda, ka laikā, kad ārā ir mīnus 20 grādi, tad mums birojā ir plus 10 grādi, bet ekspozīcijas zālē ir plus 4 grādi. Nav viegli tādos apstākļos strādāt nedz mūsu ekspozīcijas gidiem, nedz mūsu darbiniekiem,» atklāja muzeja direktore.

Viņa skaidroja, ka muzeja pagaidu mājvietā ir normāla apkure un tā nebūs tik dārga, kā tagad muzejam nākas maksāt par elektrības rēķiniem. Taču tajā pašā laikā muzeja direktori bažīgu dara nomas maksa, kas muzejam būs jāmaksā.

«Nomas maksa ir nedaudz virs 1000 latiem mēnesī, taču tam vēl klāt nāk arī maksa par komunālajiem pakalpojumiem un citi izdevumi, līdz ar to skaidri pateikt, cik lieli būs mēneša izdevumi nevar, taču tie nebūs astronomiski skaitļi,» sacīja Michele, piebilstot, ka lūgs Kultūras ministriju rast iespēju budžetā sniegt atbalstu nomas maksai, jo patiesībā jau tā nauda atkal nonāks atpakaļ valstij.

Patlaban Latvijas Okupācijas mājvieta ir ēka Latviešu strēlnieku laukumā 1. Muzeja māja un zeme, uz kuras atrodas ēka, pieder valstij un to pārrauga VNĪ, proti, viņi ir īpašnieki, bet muzejs ir nomnieki. Liela priekšrocība esošajā ēkā ir tā, ka muzejam nav jāmaksā noma. Muzejs maksā visus uzturēšanas izdevumus, ieskaitot nekustamā īpašuma nodokli, kas ir 6000 latu gadā, kā arī sedzam izdevumus par remontiem.

Protams, ka muzeja pagaidu mājvieta telpu ziņā būs mazākā, taču liels ieguvums ir tas, ka pagaidu mājvieta ir tuvu esošajam muzejam, piebilda muzeja direktore. Okupācijas muzejā ekspozīcijai atvēlēti 600 kvadrātmetri, savukārt bijušās ASV vēstniecības telpās izstāde būs jāiekārto apmērām 160 kvadrātmetros.

Uz savu pagaidu mājvietu muzejs pārcelsies ar visu krājumu, kas ir ļoti vērtīgs, un cilvēki to ikdienā mēdz arī izmatot. Muzeja krājumā esošos materiālus cilvēki izmanto dažādiem mērķiem, piemēram, gatavojot grāmatas, filmas, lugas vai arī pētniecības darbus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu