Tiesas prāvā cenšas atņemt autortiesības uz «Happy Birthday» dziesmu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Christophe Verdier, CC BY-NC 2.0

Mūzikas kompānija nevar paturēt visā pasaulē populārās apsveikuma dziesmas «Happy Birthday to You» autortiesības, ceturtdien sāktā tiesas prāvā cenšas pierādīt kinokompānija «Good Morning To You Productions Corp».

Tā pieprasa, lai no mūzikas kompānijas «Warner/Chappel Music Inc» tiktu piedzīti «miljoniem dolāru, kas ievākti nelikumīgās autoratlīdzībās» par dziesmas izmantošanu, pavairošanu vai publisku tās izpildīšanu.

«Vairāk nekā 120 gadus pēc «Happy Birthday to You» publicēšanas atbildētājs «Warner/Chappell» drosmīgi, bet nepareizi un nelikumīgi uzstājis, ka tam pieder dziesmas autortiesības,» teikts tiesas dokumentos.

Prasītājs ir producentu kompānija «Good Morning To You Productions Corp», kas uzņem dokumentālo filmu par populāro dziesmu. Lai dziesmu varētu izmantot filmā, tā samaksāja 1500 ASV dolārus (789 latus).

Nodevu nesamaksājušajiem «Happy Birthday to You» izmantotājiem draud 150 000 dolāru (78 900 latu) sods.

«Warner/Chappell» par dziesmas izmantošanu katru gadu saņem vismaz divus miljonus dolāru (1,05 miljonus latu).

Dziesma pirmoreiz tika publicēta 1893.gadā ar nosaukumu «Good Morning to All». To sarakstījušas māsas Patija un Mildreda Hilas, teikts lietas materiālos. Drīz pēc tam sveicēji to sāka dziedāt ar vārdiem «Happy Birthday to You».

1998.gadā «Warner/Chappell» nopirka kompāniju «Birch Tree Ltd». Firma saistīta ar Kleitonu Samiju, kurš 1893.gadā no māsām Hilām pārpirka autortiesības uz dziesmu.

Džordža Vašingtona universitātes Juridiskās fakultātes profesors Roberts Braunīss sacīja, ka 2009.gadā esot centies atrast pierādījumus, ka vispār kādam pieder autortiesības uz «Good Morning to All» melodiju apvienojumā ar vārdiem «Happy Birthday to You», taču tādus neesot atradis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu