Pasludināts Oksfordas vārdnīcas gada vārds

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Par Oksfordas vārdnīcas gada vārdu pasludināts «selfie», kas apzīmē «ar viedtālruni vai datorā iebūvētu kameru uzņemtu pašportretu, kas izrādīts sociālajos tīklos», otrdien pavēstīja vārdnīcas izdevēji.

Pēdējā gada laikā vārda lietošanas biežums pieaudzis par 17 000%, sacīja Oksfordas angļu valodas vārdnīcas pārstāvji.

Oksfordas vārdnīcas galvenā redaktore Džūdija Pīrsela norādīja, ka ik mēnesi tiekot apkopota informācija par aptuveni 150 miljoniem mūsdienās angļu valodā lietoto vārdu.

«Mēs redzam fenomenālu vārda «selfijs» popularitāti 2013.gadā, un tāpēc tas ir gada vārds,» viņa uzsvēra.

Eksperti uzskata, ka pirmoreiz šis apzīmējums lietots austrāliešu interneta forumā 2002.gada septembrī. Autors tajā apraksta, kā dzērumā nokritis pa kāpnēm, pievienojot arī fotogrāfiju ar savainoto seju. «Piedodiet, ka trūkst fokusa, tas ir selfijs,» viņš raksta.

«Selfijs» pagaidām vēl nav atrodams Oksfordas angļu valodas vārdnīcā, taču veidotāji apsver tā iekļaušanu. Par to cīnās arī «guļamistabas nodoklis», kā opozīcija apzīmē sociālās apgādes noteikumu maiņu, digitālā valūta «bitcoin», tverkošana un citi.

Tverkošana raksturota kā «dejošana pie populārās mūzikas seksuāli provokatīvā manierē, grozot gurnus un ieliecoties ceļos». Lai arī tverkošana radusies 90.gados, tā iekaroja jaunu popularitāti pēc amerikāņu dziedātājas Mailijas Sairesas skandalozās uzstāšanās MTV mūzikas video balvu pasniegšanas ceremonijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu