Rumānim par Nīderlandes muzeja gleznu zādzību bargs sods

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Rumānim, kurš izplānoja septiņu meistardarbu nozagšanu kādā Nīderlandes muzejā, otrdien tika piespriests nepilnu septiņu gadu cietumsods, taču gleznu liktenis joprojām nav zināms.

29 gadus vecais Radu Dogaru atzina vainu Roterdamas «Kunsthal» muzeja aplaupīšanā 2012.gada oktobrī. Trīs minūtēs tika paņemtas septiņas gleznas, kuru autoru vidū ir Pablo Pikaso, Klods Monē un Pols Gogēns.

Kaut arī darbu kopējā vērtība ir 18 miljoni eiro (12,7 miljoni latu), neviens no tiem nebija aprīkots ar signalizāciju.

«Radu Dogaru cietumā pavadīs sešus gadus un astoņus mēnešus,» paziņoja Bukarestes tiesas tiesnesis Adrians Joans Kito.

Dogaru līdzzinātājs Eižens Darje, kurš viņu aizveda uz Roterdamas muzeju, saņēma tādu pašu sodu.

«Kunsthal» pauda apmierinātību ar piespriesto sodu. «Šī nodaļa nu ir noslēgusies, un mēs skatāmies nākotnē,» nīderlandiešu ziņu aģentūrai ANP teica muzeja pārstāvis.

Diemžēl Dogaru prāvā nenāca gaismā nekāda informācija par to, kas noticis ar vērtīgajiem mākslas darbiem - Pablo Pikaso gleznu «Arlekīna galva», Anrī Matisa «Lasītāja baltā un dzeltenā», Kloda Monē «Voterlū tilts, Londona», Pola Gogēna «Sieviete pie atvērta loga», Mejera de Hāna «Pašportrets» un Luciana Freida «Sieviete ar aizvērtām acīm».

Darje tos, paslēptus spilvendrānās, aizveda uz Rumāniju. Vīrieši vairākkārt mēģināja gleznas pārdot, taču nesekmīgi.

Kāds mākslas pazinējs, kam Dogaru un Darje bija piedāvājuši darbus, ziņoja par to policijai.

Darbi nav atrasti, un policija pieļauj, ka tie tikuši iznīcināti. Dogaru sniedza pretrunīgas liecības par gleznu pašreizējo atrašanās vietu.

Pēc Dogaru apcietināšanas viņa māte Olga paziņoja, ka tās sadedzinājusi, lai slēptu pierādījumus. Vēlāk viņa savus izteikumus atsauca, taču Rumānijas Nacionālā vēstures muzeja eksperti, pārbaudot pelnus no viņas krāsns, atrada tajā trīs eļļas gleznu atliekas un tādas naglas, kādas 19.gadsimtā lietoja gleznu rāmjiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu