Atklāts rotējošās ēģiptiešu statujas noslēpums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Eksperti beidzot atklājuši, kāpēc Mančestras muzejā esošā 4000 gadus senā ēģiptiešu statuja mēdz pagriezties par 180 grādiem par spīti tam, ka glabājas noslēgtā stikla kastē.

Izrādās, griezties ap savu asi tai liek sīkās vibrācijas, ko rada satiksme un garāmgājēji ārpus muzeja, noskaidrojuši televīzijas raidījuma veidotāji.

Atklājums pielicis punktu ilgstošajām baumām, kas uzjundīja pēc video ievietošanas internetā. 25 centimetrus augstā statuja lēnām pati no sevis griežas.

Tiešsaistē izskanējuši visdažādākie minējumi, sākot ar «kaut kādu magnētisko lauku» un beidzot ar «lāstu», ko uzlicis seno ēģiptiešu dievs.

Taču vibrāciju eksperts Stīvs Goslings atklājis patieso iemeslu. Raidījumā «Mystery Map», kas pievēršas neatrisinātām mīklām, viņš zem statujas novietoja īpašu sensoru.

Tas pierādīja, ka statuja rotē aktīvākajās satiksmes stundās - plkst.7, kad cilvēki iet uz darbu, un plkst.18, kad nāk mājās. Naktī tā nekustas, viņš norādīja.

«Vibrācijas rada dažādi avoti - autobusi un automašīnas, kā arī gājēju soļi,» sacīja Goslings. «Statujas apakšā ir izcilnis, kas to padara daudz jūtīgāku pret vibrācijām kā citus priekšmetus, kuriem ir gluda pamatne.»

Zinātnieki lēš, ka statuja tikusi izveidota ap 1800.gadu pirms mūsu ēras. 1933.gadā muzejam to ziedoja kāds privāts kolekcionārs.

Rotējošā statuja piesaistījusi daudzus apmeklētājus, kuri centās atrast izskaidrojumu tās kustībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu