10 šokējoši fakti par pārtiku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

10. Pasaules dārgākā kafija «Kopi Luwak» tiek gatavota no kaķveidīga zīdītāja kuņģī daļēji sagremotām pupiņām (skatīt attēlu), kuras tiek savāktas no šā dzīvnieka izkārnījumiem. Dzīvnieki ēd tikai pilnībā nogatavojušās kafijas ogas, un šīs kafijas pupiņas tiek uzskatītas par visaromātiskākajām. «Kopi Luwak» kafijas ieguvēji vienu mārciņu pupiņu pārdod par 120–600 ASV dolāriem. Kafija nopērkama Japānā un ASV.

9. Par pasaulē lielāko ēdienu tiek uzskatīts cepts kamielis. Šādu cienastu beduīni gatavo kāzu mielastam. Kamielis tiek pildīts ar jēru. Jērs savukārt tiek piepildīts ar vistām. Katras vistas pildījumā ir zivs, kura savukārt piepildīta ar olu.

8. Amerikas pārtikas un zāļu administrācija, pārbaudot zemesriekstu sviestu, konstatējusi, ka katri 100 grami šā produkta satur vairāk nekā 30 insektu daļiņu un vienu vai vairākus žurku sarus.

7. Vissenākā arheologiem zināmā zupa vārīta aptuveni 6000 gadu pirms mūsu ēras. Zupa tikusi gatavota no begemota gaļas.

6. Nepareizā angliskotā nosaukuma dēļ meksikāņu frijoles refritos (tulkojumā — labi izceptas pupas) kļuvušas par atkārtoti ceptām pupām (angliski — refried beans).

5. Vorčesteras mērce tiek gatavota no izbrāķētiem anšoviem. Anšovus izmērcē vīna etiķī un samaļ. Mērces sastāvā ietilpst mazās, īpašās garšvielās marinētās zivtiņas — anšovi kopā ar asakām un iekšām.

4. Populāro augļu saldējumu 1905. gadā 11 gadu vecumā izgudrojis amerikānis Frenks Epersons. Tas gadījies nejauši, kad zēns atstājis verandā putojošu sodas dzērienu. Naktī Sanfrancisko pilsētiņā uznācis liels aukstums, un dzēriens sasalis. No rīta zēns varējis nobaudīt ledu ar augļu garšu. Pēc 18 gadiem tas patentēts.

3. Mikroviļņu krāsns izgudrota, kad Reitonas kompānijas darbinieka Persija Le Barona Spensera kabatā izkusa šokolādes tāfelīte brīdī, kad viņš tuvojās radara izstarotājam. Vēlāk blakus radaram tika novietots popkorns, kurš sprakšķēdams piepildīja telpu ar brīnišķīgu smaržu.

2. Zemesriekstu eļļa varētu tikt izmantota glicerīna iegūšanai, no kura savukārt iespējams iegūt nitroglicerīnu — dinamīta sprāgstvielas sastāvdaļu. Tomēr tiek izmantots atšķirīgs sprāgstvielas iegūšanas paņēmiens, kurā zemesriekstu eļļa lietota netiek.

1. Kokosriekstu ūdeni vajadzības gadījumā varētu sekmīgi lietot kā asins plazmas aizvietotāju. Ūdens, kas atrodas kokosriekstā (nejaukt ar kokosriekstu pienu!), ir ideāli sterils, un tam ir atbilstošs pH līmenis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu