Glābs Latgales Staburagu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Plūme/LETA

3. novembrī «DnB Nord» Vides glābšanas komanda dosies uz Latgali, lai Rēzeknes rajona Nautrēnu pagastā veiktu apjomīgus sakopšanas darbus Opinku pilskalnā, kura pakājē atrodas Opinku velnala un Velna avots.

Opinku pilskalns pašlaik ir noaudzis ar krūmājiem, un tā apkārtnei vajadzīgi steidzami sakopšanas darbi, lai nezaudētu tuvumā esošos unikālos dabas objektus. Pilskalna pakājē atrodas Opinku velnala, kas ieaugusi krūmājos un daļēji aizbirusi. Arī pie alas esošajam Velna avotam vajadzīga gultnes nostiprināšana.

Savas ciemošanās laikā «DnB Nord» Vides glābšanas komanda kopā ar Nautrēnu vidusskolas skolēniem sakops pilskalna apkārtni un iekārtos taku, lai ikviens interesents turpmāk varētu novērtēt šīs vietas skaistumu.

Vienlaikus ar attīrīšanas darbu veikšanu «DnB Nord» Vides glābšanas komanda ar skolēniem pārrunās vides aizsardzības nozīmi un iespējas, kā katrs var sniegt savu ieguldījumu apkārtējās vides sakopšanā.

www.izglabsim.lv

Opinku velnala

Ala izveidojusies nevis smilšakmenī (kā vairākums Latvijas alu), bet gan konglomerātā — kalcīta sacementētā grantī ar nelielu akmeņu piejaukumu. Sava interesantā izskata dēļ ala tiek saukta arī par Latgales Staburagu. Par alu zināmas vairākas teikas un nostāsti, kas ļauj to uzskatīt par senu kulta vietu.

«DnB Nord« Vides glābšanas komandas kodolu veido Latvijā labi pazīstami vides jautājumu eksperti — dabas pētnieks Māris Olte un atklātā sabiedriskā fonda «Dabas retumu krātuve» vadītājs un dabas pētnieks Guntis Eniņš. Šie speciālisti kopā ar videi draudzīga dzīvesveida aizstāvi Nordiņu un viņa draugiem apmeklē kritiskā stāvoklī esošos dabas objektus un veic to aprūpi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu