Kardināls Pujats izrauga sev pēcteci

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Preses centrs

Katoļu baznīcā par Rīgas arhibīskapu tiek nominēts Zbigņevs Stankevičs, jo kardinālam Jānim Pujatam šogad piepildās 80 dzīves gadi (saskaņā ar Baznīcas likumiem bīskaps, sasniedzot 75 gadu vecumu, iesniedz pāvestam lūgumu atbrīvot viņu no diecēzes vadītāja pienākumiem), portālu «Apollo» informēja Latvijas Romas katoļu baznīcas Informācijas centrs.

Kā portālu «Apollo» informēja kardināls Jānis Pujats, viņš no augusta diacēzes administratīvās lietas nodos Zbigņevam Stankevičam, jo tāda ir kārtība, ka, saniedzot 75 gadu vecumu, bīskapam ir jāiesniedz atlūgums un jānominē savsu pēcteci. Jānis Pujats teica, ka turpinās sludināt Dieva vārdu, bet ir priecīgs daļu no saviem pienākumiem nodot jaunam, enerģiskam cilvēkam ar labu izglītību.

Kopībā ar Vatikānu, sestdien, 19.jūnijā, plkst.12.45 kardināls Jānis Pujats sasauca ārpus kārtas tikšanos ar Rīgas diecēzes priesteriem. Sasaukšanas iemesls bija jaunā Rīgas arhibīskapa nominācija. Pēc aptaujām, kas vairākās kārtās tika veiktas gan garīdzniecības, gan kopienu, organizāciju, gan katoļticīgo vidū, izvēlētais kandidāts ir Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta direktors un Rīgas Metropolijas garīgā semināra garīgais tēvs priesteris Zbigņevs Stankevičs.

Jaunā bīskapa konsekrācija notiks 8.augustā plkst.11.00 sv. Jēkaba katedrālē.

21.augustā plkst.11.00 sv. Jēkaba katedrālē jaunā bīskapa Z.Stankeviča ingress, pēc kura tad priesteris Zbigņevs Stankevičs uzņemsies vadīt Rīgas arhidiecēzi.

Zbigņeva Stankeviča biogrāfija:

Z.Stankevičs dzimis 1955.g. 15.februārī Gulbenes rajona Lejasciema pagastā.

1970. g. beidzis Eglaines pamatskolu un 1973.g. - Ilūkstes 1. vidusskolu.

1978. g. absolvēja Rīgas politehnisko institūtu specialitātē: Automatizēto vadības sistēmu inženieris. 1996.g. ieguva maģistra grādu Ļubļinas katoļu universitātes Teoloģijas fakultātē Polijā. 2004.g. - Licencāta grāds fundamentālteoloģijā Laterāna pontifikālajā universitātē Romā. 2008.g. piešķirts doktora grāds teoloģijā Laterāna pontifikālajā universitātē.

Profesors Z.Stankevičs administratīvā un pastorālā laukā ir darbojies:

1978.-90.g. strādājis inženiera specialitātē; 1980.-1990.g. Kristiešu - ekumēņu kopienas loceklis; 1996.-2001.g. Sv. Franciska draudze Rīgā (vikārs); 1999.-2001.Rīgas metropolijas Garīgā semināra garīgais tēvs; 1996.- 2002. - atbildīgais par harizmātisko kopienu "Effata";

No 1996. - 2002. g. - docētājs Rīgas metropolijas garīgajā seminārā un Katehētikas institūtā;

2001.-2002.g.- Sv. Jēkaba katedrāle Rīgā (vikārs) un jauniešu kapelāns Vecrīgā;

2005.-2006.g. - Laterāna pontifikālās universitātes studentu konventa "Beato Pio IX" direktors Romā;

2008.- Fundamentālteoloģijas docētājs Rīgas teoloģijas institūtā un Rīgas Augstākajā reliģijas zinātņu institūtā; Vicarius cooperator Kristus Karaļa draudzē. No 8.12.2008 - Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta direktors un Rīgas Metropolijas garīgā semināra garīgais tēvs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu