Rīgas Domu turpinās pētīt

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http:://lotyssko.unas.cz

Cerētā Rīgas Doma baznīcas pamatu pastiprināšana šogad uzsākta netiks, jo jāizstrādā tehniskais projekts.

Tāds vajadzīgs arī virknei citu bīstamā stāvoklī esošā dievnama konstrukciju atjaunošanai, tāpēc vērienīgi remontdarbi Domā šogad vēl nesāksies.

Šādi secinājumi rodas, izvērtējot Doma izpētes rezultātus. Kopš pērnā gada novembra līdz pat aprīlim dievnamā notika mūru konstrukcijas izpēte, apsekotas jumta koka konstrukcijas, veikta ērģeļu profilakse, kā arī izstrādāti priekšlikumi baznīcas zāles un ērģeļu telpas mikroklimata tehniskā projekta izstrādei.

Eksperti uzsākuši arī Doma mikrobioloģiskā piesārņojuma izpēti. Vērienīgā darba rezultātā secināts, ka vissliktākajā stāvoklī ir jumta koka konstrukcijas baznīcas vidusjomā. Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja direktore Klāra Radziņa pastāstīja, ka mūra konstrukcijas torņa daļā ir balstītas uz koka pāļiem, kurus noārdījušas korozijas baktērijas, līdz ar to būtiski mazinot pāļu stiprību.

Savukārt mūra plaisu novērošana un izpēte mudina domāt par atsevišķu mūra daļu sēšanos. K. Radziņa norāda — ja vien laikus tiks saņemts nepieciešamais finansējums, līdz šā gada beigām baznīcā turpināsies mūra konstrukciju izpēte. Šim nolūkam Doma mūros aptuveni 28 vietās iecerēts veikt urbumus.

Šogad plānots izstrādāt arī pamatu pastiprināšanas metodiku, dievnama mikroklimata tehnisko projektu, kā arī ērģeļu restaurācijas programmu. Tiks turpināta arī jau aizsāktā jumta koka konstrukciju renovācija. K. Radziņa uzsver, ka noteikti jāturpina arī plaisu novērošana, turklāt to vēlams darīt vismaz turpmākos 18 mēnešus, ja ne pastāvīgi, kā to darot citviet pasaulē.

«Veicamo darbu programmai šim gadam uz budžeta grozījumiem prasījām piecsimt septiņdesmit tūkstošus latu, tikai tos nevajadzētu piešķirt novembrī, citādi atkal neko nepaspēsim izdarīt. Mums būtu izdevīgi naudu saņemt jau jūnijā,» teic K. Radziņa.

Rīgas Doma izpētes ģenerālvadītājs, Latvijas Būvinženieru savienības uzņēmuma «LBS Konsultants» izpilddirektors Juris Tervits bažas par to, ka dīkstāves rezultātā dievnams varētu sabrukt, noraida. Tomēr būveksperts uzsver, ka rekonstrukcija, it īpaši baznīcas pamatu nostiprināšanas darbi, būtu jāuzsāk nekavējoties.

«Tāpat jāturpina arī izpēte, jo, līdzīgi kā Rīga nekad nebūs gatava, arī šī baznīca nepārtraukti jānovēro. Tā ir vēsturiska celtne, tāpēc ar mūsdienu tehnoloģijām tur nevar rīkoties. Pirms rekonstrukcijas vērts arī apgūt citu, piemēram, Krievijas, pieredzi — tur līdzīgas celtnes ir jau rekonstruētas,» norāda J. Tervits.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu