Jānis Pāvils II kļūs par svēto rekordātrā laikā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Jaunais Romas pāvests Benedikts XVI 13.

maijā paziņoja, ka vistuvākajā laikā viņa priekštecis Jānis Pāvils II tiks iecelts svēto kārtā. Pie tam tas tiks paveikts pretēji baznīcas tradīcijām. Benedikts XVI nolēmis apiet to noteikumu, ka aizsaulē aizgājuša pieskaitīšana svēto kārtai var sākties tikai piecus gadus pēc nāves.

13. maijā svētā Jāņa baznīcā Laternā jaunais bīskaps uzsāka kanonizācijas procedūru. Katoļu garīdzniecības tikšanās laikā viņš latīņu valodā pasludināja savu lēmumu. Klerikāļi šo vēsti uzņēma ar sajūsminātiem aplausiem. Spāņu kardinālam Hosē Saraive Martinsam, kurš ir Vatikāna svēto lietu kongregācijas prefekts, tika dots uzdevums sagatavot visu beatifikācijas procesam nepieciešamo. Beatifikācijas process ir kanonizācijas pirmais etaps.

Parasti šis process aizņem ilgu laiku. Iesākumā Vatikānā tiek nogādāts dosjē par cilvēku, kuru paredzēts kanonizēt. Dokumentā ir detalizēti dati par šo cilvēku un pierādījumi, ka viņa dzīve ir bijusi pietiekami tikumīga, lai viņš būtu cienīgs kļūt par svēto. Dosjē satur arī liecības par vismaz vienu brīnumu, ko, dzīvam esot, svēto kārtas «kandidātam» izdevies paveikt, piemēram, slimā dziedināšana.

Aizsaulē aizgājušam pāvestam tas izdevies divreiz. Pirms 15 gadiem Meksikā viņš izdziedināja no leikēmijas mazu puisēnu, un vēl viņam izdevās izdziedēt mazo meitenīti, kuru viņš turēja rokās paceltu īsi pirms Agdži izdarītā atentāta.

Pēc tam baznīcas pārstāvji notur savdabīgu «tiesas» procesu, kurā uzstājas arī tā dēvētais «Sātana advokāts». Viņa pienākumos ietilpst apšaubīt izdarītos brīnumus un rast tiem racionālus skaidrojumus. Ja process beidzas par labu kanonizējamajam, tad brīnumu būtības izskatīšana tiek pacelta augstākā pakāpē.

Speciāla komisija, kurā ietilpst ne tikai baznīcas pārstāvji, bet arī laicīgas personas, lemj, vai brīnumiem rodams zinātnisks skaidrojums. Ja arī tai neizdodas to pierādīt, tad kanonizācijas process ir sekmīgi beidzies, un pāvests paraksta aktu, ar kuru tiek izsludināts jauns svētais.

Jāņa Pāvila II perspektīvas šajā procesā ir visai cerīgas. To apstiprina arī oficiālas personas. Tā, Vatikāna svēto lietu kongregācijas sekretārs arhibīskaps Edvards Novaks paziņojis, ka, iespējams, pāvests tiks kanonizēts jau šī gada laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu